Κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατά της Intellexa για παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατά της Intellexa για παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό

Η επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του ομίλου Intellexa και των στελεχών του συνδέεται άμεσα με τις κατηγορίες που σχετίζονται με την εμπορία παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού, όπως το Predator. Στις 5 Μαρτίου 2024, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις πρώτες σοβαρές κυρώσεις, που έπληξαν τον ιδρυτή Ταλ Ντίλιαν και άλλα κορυφαία στελέχη της εταιρείας, περιλαμβάνοντας και την απαγόρευση χορήγησης βίζας σε άτομα που σχετίζονται με τον όμιλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μπλοκάρισμα της περιουσίας και των συμφερόντων των προσώπων που σχετίζονται με τον Intellexa στην αμερικανική επικράτεια. Ουσιαστικά, όσοι επιχειρούν συναλλαγές με τις κυρωθείσες οντότητες ενδέχεται να εκτεθούν σε κυρώσεις.

Ανάμεσα στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που μπήκαν σε καθεστώς κυρώσεων είναι οι Φέλιξ Μπίτζιος, Αντρέα Γκαμπάτσι, Μερόμ Χαρπάζ, Παναγιώτα Καραολή και Άρτεμις Αρτεμίου. Ο Μπίτζιος, μάλιστα, είναι ο πραγματικός δικαιούχος μίας από τις εταιρείες του Intellexa Consortium που προμήθευσε το λογισμικό Predator σε ξένο κυβερνητικό πελάτη.

Η κατάσταση αυτή έχει ενδιαφέρον και σε σχέση με τη διερεύνηση της υπόθεσης στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στην ελληνική δικαιοσύνη, οι κατηγορίες κατά του Μπίτζιου και άλλων προσώπων περιορίζονται σε βαθμό πλημμελήματος, που αφορά την “μόλυνση” δύο κινητών τηλεφώνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην περίπτωση που σχετίζεται με τις ΗΠΑ, οι κυρώσεις αιτιολογούνται από τη δραστηριότητα των εν λόγω προσώπων, η οποία θεωρείται ότι οδηγεί σε σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ανακοίνωση της OFAC επισημαίνει ότι οι εν λόγω δραστηριότητες ενδέχεται να προέρχονται από άτομα εκτός ΗΠΑ και να σχετίζονται με υπεξαίρεση πόρων και εμπορικών μυστικών.

Απαιτείται εγρήγορση όσον αφορά τις επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από τις διεθνείς κυρώσεις στην ελληνική αγορά και το πολιτικό σκηνικό. Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ανέλαβαν δράση κατά υπονομευτικών τεχνολογιών που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Πηγή: tanea.gr