Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου των ηγετών της ΕΕ, οι χώρες μέλη κατέληξαν σε μια κοινή απόφαση να σκληρύνουν τη στάση τους σχετικά με το μεταναστευτικό θέμα, ζητώντας την επιτάχυνση και αύξηση των επιστροφών μεταναστών. Σημαντική είναι η απόφαση να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα πίεσης, όπως το εμπόριο και η αναπτυξιακή βοήθεια, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιστροφές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να συντάξει άμεσα έναν νόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Μολονότι το 2022 περίπου 484.000 πολίτες τρίτων χωρών διατάχθηκαν να φύγουν από την ΕΕ, μόνο το 20% από αυτούς επέστρεψε στις χώρες τους. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Επιτροπή εργάζεται για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης. Οι ηγέτες της ΕΕ αναγνώρισαν τη σημασία της αποτελεσματικής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και της συνεργασίας με χώρες προέλευσης και διέλευσης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων.
Σημαντική αναφορά έγινε και στην υποστήριξη της Πολωνίας που επιθυμεί να αναστείλει προσωρινά την αποδοχή αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες που κατευθύνονται στα ανατολικά σύνορα της χώρας λόγω της πίεσης που ασκούν η Λευκορωσία και η Ρωσία. Αν και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία για την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, η Φον Ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή είναι νόμιμη στο πλαίσιο μιας υβριδικής επίθεσης.
Το μεταναστευτικό ζήτημα θα επιστρέψει στην ατζέντα των επόμενων συνόδων, όπου τα κράτη-μέλη καλούνται να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Επιπλέον, ανέφερε ότι έγινε μεγάλος λόγος για την πρόσφατη διμερής συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας για διαδικασίες ασύλου, οι οποίες επισημαίνουν μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση του ζητήματος.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό πλησιάζει τις θέσεις της Ελλάδας και υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου επιστροφών, σύμφωνα με το οποίο όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού πλαισίου για τις επιστροφές είναι το επόμενο βήμα για τη συνολική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.
Πηγή: tanea.gr