Η Αύξηση των Πωλήσεων Χρυσών Λιρών στην Ελλάδα και η Ιστορική Άνοδος της Τιμής του Χρυσού

Η Αύξηση των Πωλήσεων Χρυσών Λιρών στην Ελλάδα και η Ιστορική Άνοδος της Τιμής του Χρυσού

Οι Έλληνες συνεχίζουν να πωλούν χρυσές λίρες, εκμεταλλευόμενοι την τρέχουσα υψηλή τιμή του πολύτιμου μετάλλου, που έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα. Οι αυξήσεις στις τιμές του χρυσού έχουν δημιουργήσει μια θετική τάση τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν το χρυσό ως ασφαλή καταφύγιο. Τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές του χρυσού έχουν φτάσει σε νέα ρεκόρ, γεγονός που ενισχύει τη ζήτηση για το μετάλλευμα.

Η υποστήριξη των τιμών προέρχεται από προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, γεγονός που αυξάνει την απήχηση του χρυσού ως επενδυτικού προϊόντος. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, λειτουργούν ενισχυτικά στην αύξηση της ζήτησης για χρυσό.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, αναμένονται οι τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 2.500 και 2.800 δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της BMI. Η γενικότερη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται να οδηγεί τους επενδυτές στο παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο, τον χρυσό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το 2024, πραγματοποιήθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών, με τις πωλήσεις να υπερβαίνουν τις αγορές. Έως το Σεπτέμβριο του 2024, η ΤτΕ έχει αγοράσει 35.972 χρυσές λίρες από πολίτες, ενώ οι πωλήσεις υπερέβησαν τις 4.600 λίρες.

Από τις 21 Οκτωβρίου 2024, η Τράπεζα της Ελλάδος θα αρχίσει να δέχεται άμεσες μεταφορές πίστωσης για την αγορά χρυσών λιρών, συλλεκτικών νομισμάτων και αναμνηστικών κερμάτων. Οι συναλλαγές αυτές θα πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA). Για τις αγορές έως 500 ευρώ, επιτρέπεται η χρήση μετρητών.

Η αναδυόμενη αγορά χρυσών λιρών εκφράζει μια σαφή πρόθεση των πολιτών να ρευστοποιήσουν τον χρυσό που κατέχουν, εν μέσω οικονομικών αναγκών που δημιουργούνται από τη μεταβλητότητα της οικονομίας. Πηγή: tanea.gr