Δημοσιονομική Πολιτική Σοκ από την Κυβέρνηση της Γαλλίας για τον Έλεγχο του Ελλείμματος

Δημοσιονομική Πολιτική Σοκ από την Κυβέρνηση της Γαλλίας για τον Έλεγχο του Ελλείμματος

Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας παρουσίασε χθες έναν προϋπολογισμό με σφιχτό πρόγραμμα λιτότητας, με στόχο την καταπολέμηση των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές. Στην προσπάθεια αυτή, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ επιδιώκει να αποτρέψει έντονες αντιδράσεις από τα αντίπαλα κόμματα στο Κοινοβούλιο, το οποίο είναι διαιρεμένο.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σχέδια για μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 60,6 δισ. ευρώ, που θα επιβαρύνουν κυρίως τα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, περίπου 40 δισ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές δαπανών, ενώ 20 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν νέοι φόροι σε επιχειρήσεις, πλούσιους και την ενέργεια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάν, τόνισε ότι “ο κύριος στόχος του προϋπολογισμού αυτού είναι η μείωση του ελλείμματος και η περιορισμένη του χρέους”, προσθέτοντας πως η δημοσιονομική αυτή προσπάθεια είναι χωρίς προηγούμενο για τη Γαλλία. Η κυβέρνηση στοχεύει να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με σκοπό να παραμείνει κάτω του 5% του ΑΕΠ το 2025. Αυτή η κίνηση αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% έως το 2029, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, οι περικοπές και οι νέοι φόροι πρέπει να εφαρμοστούν προσεκτικά, ώστε να μην προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Οι οικονομικές δυσκολίες της Γαλλίας, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές πιέσεις για την αύξηση του κόστους δανεισμού. Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων πλησιάζουν πλέον εκείνες της Ισπανίας και της Ελλάδας, χώρες που έχουν λάβει χρηματοδότηση στο πρόσφατο παρελθόν.

Αυτή την περίοδο, οι αποδόσεις των γαλλικών δεκαετών ομολόγων ανέρχονται στο 3,02%, υψηλότερες από αυτές της Ισπανίας (2,99%) και κοντά στις αποδόσεις της Ελλάδας (3,17%) και της Ιταλίας (3,53%). Παράλληλα, το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας, το οποίο αρχικά εκτιμάτο στο 4,4% του ΑΕΠ για το 2024, αναθεωρήθηκε πολλές φορές και αναμένεται πλέον να ξεπεράσει το 6%.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι η Γαλλία θα έχει μεγάλες δυσκολίες στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων. Με τα στοιχεία αυτά, η Γαλλία πιθανώς να διακινδυνεύσει την θέση της ανάμεσα στις χώρες με τα ασφαλέστερα ομόλογα παγκοσμίως. Πηγή: tanea.gr