Το 1934, το Παρατηρητήριο του Όρους Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ υπήρξε μάρτυρας μιας θύελλας με εντυπωσιακή ταχύτητα ανέμου 372 χιλιομέτρων ανά ώρα. Αργότερα, το 2017, ο κυκλώνας Irma προκάλεσε σοβαρές καταστροφές με ριπές που ξεπερνούσαν τα 298 χιλιόμετρα την ώρα. Παρόλο που αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικές, η μεγαλύτερη ταχύτητα ανέμου που έχει καταγραφεί ποτέ στην Γη είναι 407 χιλιόμετρα την ώρα, και προήλθε από τον τροπικό κυκλώνα που χτύπησε το Μπάροου Άιλαντ της Αυστραλίας στις 10 Απριλίου 1996.
Αυτή η ριπή-ρεκόρ καταγράφηκε με ανεμόμετρο, ένα όργανο που διαθέτει τρία ημισφαίρια που περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα όταν φυσάει. Η μέτρηση αυτή χρειάστηκε να επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO), καθώς ο μετεωρολογικός σταθμός που την κατέγραψε ανήκε στην πετρελαϊκή εταιρεία Chevron. Ο Ράνταλ Σέρβενι, καθηγητής Γεωγραφικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και ειδικός του WMO, σημείωσε ότι χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να αναγνωριστεί αυτή η μέτρηση.
Ο WMO αναγνωρίζει μόνο μετρήσεις από αξιόπιστα όργανα, όπως τα ανεμόμετρα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν καταγραφεί μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά αυτές προέρχονται από υπολογισμούς και όχι από άμεσες μετρήσεις. Εν τω μεταξύ, τα ανεμόμετρα δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε ύψη 6-13 χιλιομέτρων, όπου πνέουν οι αεροχείμαρροι. Αυτοί οι αεροχείμαρροι φτάνουν σε ταχύτητες 443 χιλιομέτρων ανά ώρα. Ο Σέρβενι και η ομάδα του διερευνούν επί του παρόντος μετρήσεις που δείχνουν ταχύτητες μέχρι 483 χιλιόμετρα ανά ώρα πάνω από την Ιαπωνία και τον Δυτικό Ειρηνικό.
Επιπλέον, οι ανεμοστρόβιλοι είναι μια άλλη κατηγορία όπου η ταχύτητα ανέμου μετριέται έμμεσα. Μια μελέτη του 2007 αναφερόταν σε ανεμοστρόβιλο στην Οκλαχόμα, όπου μετρήθηκε ταχύτητα 486 χιλιομέτρων την ώρα. Πρόσφατες εκτιμήσεις για έναν ανεμοστρόβιλο στην Άιβα τον Μάιο αυτού του έτους, υπολογίζουν ταχύτητες ανάμεσα σε 497 και 512 χιλιόμετρα ανά ώρα, αν και το περιθώριο σφάλματος του ραντάρ είναι σημαντικό.
Εντυπωσιακές είναι επίσης οι ταχύτητες που πετυχαίνουν ορισμένες αεροσήραγγες. Για παράδειγμα, στο Ερευνητικό Κέντρο “Γκλεν” της NASA, οι δοκιμές ξεπερνούν τα 4.321 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή τρεις φορές και μισή την ταχύτητα του ήχου.
Για να συνοψίσουμε, ενώ οι μεγαλύτερες μετρήσεις ανέμου στη Γη είναι εκπληκτικές, τα φαινόμενα που παρατηρούν οι επιστήμονες σε άλλες περιοχές του Ηλιακού Συστήματος, όπως οι άνεμοι στον Κρόνο που φτάνουν τα 1.177 χιλιόμετρα ανά ώρα, παραμένουν σαφώς υψηλότερα.
Πηγή: tanea.gr