Παρά τις ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με τη δυνατότητα διατάραξης της οικολογικής ισορροπίας, οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την Τρίτη να άρουν το ειδικό καθεστώς προστασίας του λύκου. Οι διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η πρόταση έτυχε υποστήριξης από 15 κράτη, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων της Ένωσης (Coreper).
Η κατάσταση αυτή προκύπτει καθώς η αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην Ευρώπη, που αποτελεί επιτυχία της περιβαλλοντικής προστασίας, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από αγρότες και κυνηγούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη προτείνει πέρυσι να αλλάξει ο λύκος από το καθεστώς «αυστηρής προστασίας» σε «απλή προστασία», κάτι που καταδικάστηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς οι λύκοι ως κορυφαίοι θηρευτές παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικολογική ισορροπία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το επόμενο βήμα απαιτεί την έγκριση του μέτρου από τη Σύμβαση της Βέρνης για την προστασία της άγριας ζωής, πριν από μια ενδεχόμενη τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι σε μια επιστολή που είχαν απευθύνει το Σεπτέμβριο 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις στον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, ζητούσαν τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας και τη δημιουργία επιστημονικά τεκμηριωμένων προσεγγίσεων για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων.
Το τρέχον καθεστώς προστασίας, βάση της Σύμβασης της Βέρνης, προλέπει ότι η θανάτωση ή αιχμαλώτιση λύκων απαγορεύεται, εκτός αν υπάρχει σοβαρή απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε προηγουμένως εκφράσει τη θέση της λέγοντας ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να «λάβουν μέτρα όπου είναι απαραίτητο», ειδικά εν όψει της αύξησης του εν λόγω πληθυσμού από τα 11.193 ζώα το 2012 στα 20.300 το 2023. Οι λύκοι εντοπίζονται σε όλα τα κράτη μέλη, εκτός της Ιρλανδίας, Κύπρου και Μάλτας.
Πηγή: tanea.gr