Χημικές ουσίες από τις συσκευασίες τροφίμων εισχωρούν στον οργανισμό μας

Χημικές ουσίες από τις συσκευασίες τροφίμων εισχωρούν στον οργανισμό μας

Μια νέα μελέτη από Ελβετούς ερευνητές ρίχνει φως σε μια ανησυχητική πραγματικότητα σχετικά με τις χημικές ουσίες που περιέχονται στις συσκευασίες τροφίμων. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 25% από τις περίπου 14.000 γνωστές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις συσκευασίες έχουν ανιχνευθεί στο ανθρώπινο σώμα.

Δυστυχώς, οι χημικές αυτές ουσίες δεν περιορίζονται μόνο στα τρόφιμα που αγοράζουμε. Αυτές μπορούν να βρεθούν στο μητρικό γάλα, στο αίμα και ακόμη και στα μαλλιά των ανθρώπων. Οι περισσότεροι από εμάς δεν σκεφτόμαστε πώς η πλαστική συσκευασία επηρεάζει την υγεία μας, ωστόσο αυτή είναι μια σημαντική πηγή έκθεσης σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή οξύτητα είναι πιο επιρρεπή στην απορρόφηση χημικών από τις συσκευασίες τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που σχετίζονται με τον φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί επίσης να επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή. Η ερευνητική ομάδα προτείνει να αποφεύγεται η χρήση της μικροκυμάτων σε συσκευασίες φαγητού που προέρχονται από παραγγελίες ντιλίβερι.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Τζέιν Μάνκε, τόνισε ότι μεταξύ των πιο επικίνδυνων υλικών είναι το ανακυκλωμένο χαρτί και χαρτόνι, κάτι που ίσως ακούγεται απίστευτο σε πολλούς. Τα γνωστά προβλήματα που σχετίζονται με αυτές τις χημικές ουσίες περιλαμβάνουν διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, παρέχει μια πρώιμη ένδειξη σχετικά με το πώς οι χημικές ουσίες των συσκευασιών εισχωρούν στον ανθρώπινο πληθυσμό, ενώ οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για πιο αυστηρές δοκιμές και κανονισμούς που αφορούν τη χρήση υλικών συσκευασίας τροφίμων.

Ο Έρικ Σέι, εκπρόσωπος του American Chemistry Council, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την έλλειψη σωστών κανονισμών που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η ανάγκη για καλύτερους κανονισμούς και αναλύσεις είναι επιτακτική, καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία μας γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς.

Πηγή: tanea.gr