Ο τόνος σε κονσέρβα είναι σοβαρά μολυσμένος με υδράργυρο, όπως καταγγέλλουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch. Οι οργανώσεις αυτές προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή συνιστά «σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζητούν από τα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιτρεπόμενων ορίων.
Μια έρευνα που διεξήχθη από την Bloom, η οποία περιλάμβανε 148 κονσέρβες από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), αποκάλυψε ότι το 100% των ελεγμένων κονσερβών περιέχουν υδράργυρο. Υπογραμμίζεται ότι σε πάνω από το 50% των περιπτώσεων, η περιεκτικότητα στο προϊόν ξεπερνά το μέγιστο όριο που έχει καθοριστεί για άλλα είδη ψαριών, το οποίο είναι 0,3 mg/kg.
Οι μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις υδραργύρου για τον τόνο στην Ευρώπη έχουν οριστεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος για την υγεία. Αντί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των προτύπων για την κατανάλωση, η μέγιστη περιεκτικότητα στο φρέσκο τόνο ανέρχεται στο 1 mg/kg, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία για την υγειονομική ασφάλεια που προσφέρει το τελικό προϊόν. Οι δύο οργανώσεις τονίζουν ότι αυτή η διαφορά δεν δικαιολογείται, διότι ο υδράργυρος είναι τοξικός ανεξαρτήτως του τρόπου κατανάλωσής του.
Ο υδράργυρος, ο οποίος προέρχεται κυρίως από ατμοσφαιρικές εναποθέσεις από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, έχει καταταγεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανάμεσα στις δέκα πιο ανησυχητικές ουσίες για τη δημόσια υγεία. Μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο μέσα στο θαλάσσιο περιβάλλον, ένα πιο τοξικό παράγωγο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές.
Η Καμίγ Ντοριόζ, διευθύντρια εκστρατειών της Foodwatch, σημειώνει ότι απαιτούνται οι δημόσιες αρχές να ενισχύσουν τους κανονιστικούς κανονισμούς και να βεβαιωθούν ότι τα προϊόντα που πωλούνται είναι κάτω από το πιο προστατευτικό όριο, όπως ισχύει για άλλα ψάρια. Πηγή: tanea.gr