Διαχείριση της Ψυχικής Υπερφόρτωσης στην Ψηφιακή Εποχή

Διαχείριση της Ψυχικής Υπερφόρτωσης στην Ψηφιακή Εποχή

Πόσες φορές έχετε αρχίσει να παρακολουθείτε μια ταινία ή σειρά, αλλά, ξαφνικά, θυμηθήκατε ότι πρέπει να ταΐσετε τη γάτα σας; Αφού σηκωθείτε και φροντίσετε την γάτα, επιστρέφετε στον καναπέ μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι σας ήρθε μια ειδοποίηση στο κινητό. Είστε στο Instagram και ξαφνικά αρχίζετε να σκρολάρετε τη ροή σας. Λίγο αργότερα, σας φτάνει και ένα newsletter από το αγαπημένο σας brand που ανακοίνωσε εκπτώσεις. Μπαίνετε στην περιπέτεια του online shopping και, μόλις ολοκληρώσετε τις αγορές σας, συνειδητοποιείτε ότι η ταινία έχει τελειώσει και δεν έχετε παρακολουθήσει τίποτα. Αυτή είναι μια τυπική περίπτωση του φαινόμενου “popcorn brain”.

Ο όρος “popcorn brain” εισήχθη το 2011 από τον David Levy, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Αναφέρεται σε μια ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σκόρπιες σκέψεις και κατακερματισμένη προσοχή. Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτό το φαινόμενο μπορεί να έχουν δυσκολίες στην επικέντρωση σε εργασίες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παραγωγικότητά τους και η ποιότητα της ζωής τους.

Η συνεχής ροή πληροφοριών οδηγεί σε καθυστέρηση προσοχής, καθώς οι άνθρωποι αλλάζουν συνεχώς δραστηριότητες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν σε μια εργασία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία συναισθημάτων όπως η ενοχή και η ντροπή. Για να το αντιμετωπίσετε, μπορείτε να ορίσετε χρονικά όρια για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων και να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για μη βασικές εφαρμογές.

Μια δομημένη καθημερινή ρουτίνα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Φτιάξτε μικρές τελετουργίες ώστε να αποφύγετε αρνητικές συνήθειες και να προετοιμάσετε το μυαλό και το σώμα σας για εστιασμένες περιόδους εργασίας. Ξεκινήστε με κάποια χρονομετρημένη συνεδρία εργασίας και παρακολουθήστε την ικανότητά σας για συγκέντρωση, τοποθετώντας ρεαλιστικούς στόχους. Πολλοί δυσκολεύονται να είναι ειλικρινείς σχετικά με τα επίπεδα εστίασής τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα.

Αυτή η συνεπής πρακτική ενισχύει τις θετικές συνήθειες και μπορεί να σας προστατεύσει από τον κίνδυνο του “popcorn brain”. Ενδεχομένως, η μείωση της χρήσης του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων να είναι η λύση για να ανακτήσετε τη συγκέντρωσή σας και να περιορίσετε τη γνωστική υπερφόρτωση.

Πηγή: tanea.gr