Η Γοητευτική Πολιτική Ζωής της Πάμελα Χάριμαν: Από Αριστοκράτισσα σε Παίκτρια της Εξουσίας

Η Γοητευτική Πολιτική Ζωής της Πάμελα Χάριμαν: Από Αριστοκράτισσα σε Παίκτρια της Εξουσίας

Θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε με τα έξι ονόματά της: Pamela Beryl Digby Churchill Hayward Harriman – μια Βρετανίδα αριστοκράτισσα που επηρέασε την πολιτική σκηνή στην Ουάσινγκτον και υπηρέτησε ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Γαλλία, αφήνοντας το στίγμα της σε πολλές διάσημες ζωές του 20ού αιώνα. Όταν ήταν μόλις 20 ετών, ο πεθερός της, Ουίνστον Τσώρτσιλ, την προσέλαβε ως «το πιο πρόθυμο και αφοσιωμένο μυστικό όπλο του», και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Πάμελα γευμάτισε και αποπλάνησε σπουδαίους Αμερικανούς προκειμένου να ενισχύσει τον βρετανικό αγώνα κατά των Ναζί.

Η έκδοση της νέας βιογραφίας της Σόνια Πουρνέλ με τίτλο «Kingmaker: Pamela Harriman’s Astonishing Life of Power, Seduction, and Intrigue», έχει αναδείξει την πολύπλοκη εικόνα της Πάμελα. Ενώ για κάποιους, το βιβλίο αποτελεί μια αποτίμηση μιας σημαίνοντος ζωής γεμάτης τόλμη και φιλοδοξία, άλλοι το θεωρούν υπερβολικά εγκωμιαστικό για μια γυναίκα που χρησιμοποίησε το σεξ για την προσωπική της ανέλιξη, αποκαλώντας την πολιτική της επιρροή υπερτιμημένη.

Η Πάμελα γεννήθηκε το 1920 από έναν βαρόνο και ανατράφηκε με την προοπτική να παντρευτεί καλά. Στην πρώτη της κοινωνική «σεζόν» το 1938, απέτυχε να βρει σύζυγο, αλλά σύντομα προσέλκυσε την προσοχή του Ράντολφ Τσώρτσιλ. Ο Ράντολφ, φοβούμενος τον πόλεμο και προσηλωμένος μόνο στην επιθυμία να αποκτήσει κληρονόμο, συμφώνησε να την παντρευτεί, αγνοώντας τις συναισθηματικές πτυχές της σχέσης τους. Έτσι, η Πάμελα βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης τη στιγμή που ο Ουίνστον Τσώρτσιλ εντείνει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Πάμελα, καθώς προσπαθούσε να διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική, επικεντρώθηκε στη δημιουργία σχέσεων με σημαντικούς Αμερικανούς, όπως ο πρώτος απεσταλμένος του Ρούσβελτ, Χάρι Χόπκινς. Αυτές οι σχέσεις την καθόρισαν ως στήριγμα για τον Τσώρτσιλ, ενισχύοντας τη θέση του στη διάρκεια του πολέμου.

Μετά τον πόλεμο, η Πάμελα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και έγινε μέρος της κοσμικής κοινωνίας, συνάπτοντας σχέσεις με πλούσιους άνδρες, ενώ η πολιτική της επιρροή άρχισε να ενισχύεται. Όταν συνάντησε ξανά τον Χάριμαν, παντρεύτηκαν και η Πάμελα έγινε μια εξέχουσα προσωπικότητα που χρηματοδότησε και υποστήριξε υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ.

Οι τελευταίες δύο δεκαετίες της ζωής της την βρήκαν να είναι υποστηρίκτρια των Δημοκρατικών και μάλιστα διορίστηκε πρέσβειρα στη Γαλλία από τον Κλίντον. Ωστόσο, παρά την αφοσίωσή της στον σύζυγό της, οι φήμες τις οποίες άφησε ο Καπότε στον Τύπο δημιούργησαν ένα νέο αφήγημα γύρω από τη ζωή και την προσωπικότητά της.

Σήμερα, η Πάμελα Χάριμαν παραμένει μια διχαστική προσωπικότητα, με την κριτική της Σόνια Πουρνέλ να κλείνει περιστροφικά με την επιβεβαίωση πως η κουβέντα της στις ερωτικές σχέσεις της έφτανε στα αυτιά ηγετών, επηρεάζοντας την πολιτική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Πηγή: tanea.gr