Ανθεκτικότητα του ανθρώπου στην τελευταία εποχή των παγετώνων και οι νέες γενετικές ανακαλύψεις στην κεντρική Ευρώπη

Ανθεκτικότητα του ανθρώπου στην τελευταία εποχή των παγετώνων και οι νέες γενετικές ανακαλύψεις στην κεντρική Ευρώπη

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι πρόγονοί μας υποχώρησαν στη νότια Ευρώπη κατά την κορύφωση της τελευταίας εποχής των παγετώνων και επεκτάθηκαν όταν οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που χρησιμοποιεί γενετικά δεδομένα υποδεικνύει ότι τουλάχιστον κάποιοι άνθρωποι παρέμειναν στη κεντρική Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι το είδος μας έχει εξελιχθεί σε πολύ θερμότερα κλίματα στην Αφρική.

Οι ερευνητές Τζον Στιούαρτ και Τζέρεμι Σίαρλ προτείνουν ότι οι άνθρωποι της εποχής ήταν πιο ανθεκτικοί από ότι θεωρούνταν αρχικά. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, οι άνθρωποι φαίνεται να είχαν προσαρμοστεί στην τελευταία εποχή των παγετώνων με τρόπους παρόμοιους με αυτούς των λύκων και των αρκούδων.

Η νέα αυτή μελέτη, με επικεφαλής την Οξάλα Γκαρθία Ροντρίγκεζ, εξέτασε τη γενετική ιστορία 23 κοινών θηλαστικών στην Ευρώπη και επικεντρώθηκε στην κατανόηση της γενετικής διαφοροποίησης. Σημαντική ανακάλυψη ήταν η παρατήρηση των καταφυγίων, περιοχές όπου τα είδη υποχώρησαν για να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια δυσμενών περιβαλλοντικών συνθηκών.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη τεκμηριώσει παρόμοιες γεωγραφικές συρρικνώσεις πληθυσμών. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι κάποια είδη, όπως οι καφέ αρκούδες και οι λύκοι, ήταν ευρέως διασκορπισμένα σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων ανθρώπων.

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης αφορά την ικανότητα των αρχαίων ανθρώπων να αντέχουν σε κρύες συνθήκες, κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί ορισμένα ζώα αποσύρονταν σε καταφύγια ενώ οι άνθρωποι παρέμειναν. Οι Στιούαρτ και Σίαρλ προτείνουν ότι οι οικολογικές προσαρμογές και οι τεχνολογίες, όπως η χρήση ρούχων, κατοικιών και η διαχείριση της φωτιάς, ίσως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση τους.

Αυτό το νέο εύρημα θα μπορούσε να προκαλέσει επανεξέταση της κλιματικής αλλαγής και της βιογεωγραφίας, ειδικά για τους επιστήμονες που μελετούν τις αλλαγές στην ανθρώπινη κατανομή. Υποδεικνύει ότι ορισμένες περιοχές της Ευρώπης μπορεί να είναι κατοικήσιμες για περισσότερο από όσο θεωρούνταν μέχρι στιγμής, καθώς οι κλιματικές συνθήκες μεταβάλλονται.

Πηγή: tanea.gr