Η κυβέρνηση του Βερολίνου απαντά στις αυξανόμενες πιέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με την επιβολή μεθοριακών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας. Πέρα από τους ελέγχους, προχωρά και σε εντατικοποίηση των επιστροφών μεταναστών που έχουν λάβει άσυλο ή έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες πρώτης εισόδου στην Ένωση, όπως είναι η Ελλάδα.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έχει υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων της. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η χώρα έχει αναλάβει τον ρόλο της υπεράσπισης των ευρωπαϊκών συνόρων και προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να βρει λύσεις εάν δεν περιορίσει τις συνοριακές διελεύσεις.
Στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, χώρες όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής ζήτησαν επίσης στήριξη από την Ένωση για την ενίσχυση των συνόρων τους, λόγω του νέου κύματος μεταναστών και προσφύγων που αντιμετωπίζουν, κυρίως στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η ΕΕ αποδίδει ευθύνες στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, κατηγορώντας τες ότι χρησιμοποιούν τη μετανάστευση ως όπλο υβριδικού πολέμου για να αποσταθεροποιήσουν περιοχές της Ένωσης.
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας ασκούν πιέσεις για να διασφαλιστεί χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη φύλαξη των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων. Ο Αλεξάντερ Τρομ, βουλευτής του CDU, τόνισε ότι η ασφάλεια των συνόρων είναι κοινή ευθύνη και επισήμανε τη σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Ωστόσο, η ικανοποίηση των αιτημάτων για κοινές οχυρώσεις παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα και η Επιτροπή της ΕΕ φαίνεται να θεωρεί ότι οι χώρες-μέλη είναι υπεύθυνες για τη φύλαξη των δικών τους συνόρων. Άλλωστε, η Επιτροπή προτείνει «έξυπνες λύσεις», όπως συστήματα επιτήρησης, αντί για φυσικά εμπόδια. Αυτό καθιστά αβέβαιη την ανταπόκριση στα ελληνικά αιτήματα για οικονομική στήριξη.
Πηγή: tanea.gr