Η Γερμανία αλλάζει στάση και εγκρίνει εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Η Γερμανία αλλάζει στάση και εγκρίνει εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Η κυβέρνηση του Βερολίνου εγκρίνει τώρα εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, έπειτα από χρόνια περιορισμών. Σύμφωνα με το περιοδικό «Σπίγκελ», το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας είχε δώσει πρόσφατα το «πράσινο φως» για συμφωνίες που αφορούν γερμανικά όπλα αξίας άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνονται 100 αντιαεροπορικοί πύραυλοι και τορπίλες για το τουρκικό ναυτικό, καθώς και σημαντικά πακέτα για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων και φρεγατών.

Το υπουργείο Οικονομίας, υπό την καθοδήγηση του αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ, είναι υπεύθυνο για την έγκριση αυτών των εξαγωγών. Από στοιχεία που διαθέτει το «Σπίγκελ», προκύπτει ότι η εταιρεία όπλων MBDA θα προμηθεύσει την Τουρκία με 100 πυραύλους θαλάσσης-αέρος αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, έχει εγκριθεί η προμήθεια 28 τορπιλών SeaHake από την εταιρεία Thyssenkrupp, επιβάρυνση 156 εκατομμυρίων ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εγκεκριμένων εξαγωγών προσεγγίζει τα 336 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι οι γερμανικές εξαγωγές όπλων το 2023 είχαν περιοριστεί σε μόλις 1,22 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει τη μεταστροφή της γερμανικής τρικομματικής κυβέρνησης σε αυτήν την πολιτική.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που η Γερμανία αύξησε τις επιστροφές προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, κάτι που είναι προτεραιότητα για τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Αυτό το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Παρά τις διαψεύσεις του Ερντογάν σχετικά με μαζικές επιστροφές, η Γερμανία έχει ήδη επιστρέψει 200 Τούρκους και φημολογείται ότι επιθυμεί να επιστρέψει συνολικά 13.500 Τούρκους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την επιθυμία της Τουρκίας να αγοράσει Eurofighter Typhoon, το Βερολίνο δεν έδωσε την έγκρισή του. Μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 το 2019, ο Ερντογάν στράφηκε στο Eurofighter, με άλλες χώρες να έχουν ήδη θετική στάση, όμως η γερμανική κυβέρνηση παρέμεινε αρνητική, προξενώντας στην Τουρκία απογοήτευση.

Πηγή: tanea.gr