Η εκλογική γεωγραφία του ΠΑΣΟΚ και οι εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή

Η εκλογική γεωγραφία του ΠΑΣΟΚ και οι εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή

Ορισμένα ενδεικτικά αποτελέσματα από τις πρόσφατες εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία δείχνουν την εκλογική διαστρωμάτωση, κυρίως ανά περιφέρεια. Στην Περιφέρεια Αττικής, ο Γερουλάνος σημείωσε 27,18%, ακολουθούμενος από τη Διαμαντοπούλου με 25,56%, τον Ανδρουλάκη με 20,81% και τον Δούκα με 17,93%. Αντίθετα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο Ανδρουλάκης κατέλαβε την πρωτοκαθεδρία με 32,59%, ενώ στη Θεσσαλία ακολούθησαν ο Δούκας και ο Γερουλάνος.

Η περιφέρεια φαίνεται να καθορίζει τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ. Μετά το 2012, παρά το γεγονός ότι το κόμμα είχε υποστεί πολύχρονη αποδυνάμωση και είχε χάσει την επαφή του με τα προνομιακά κοινωνικά του στρώματα, ορισμένες περιοχές, κυρίως εκτός των αστικών κέντρων, παρέμειναν σταθερές όσον αφορά την υποστήριξη προς το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης, παρά την προεδρική του εκλογή, εισέπραξε τη μεγαλύτερη στήριξη από την περιφέρεια, ενώ οι Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις σε αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κουστένη στο έργο «ΠΑΣΟΚ – ιδεολογικές μετατοπίσεις, κυβερνητικές πολιτικές», εάν συγκρίνουμε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ το 2009 με αυτά του 2015, είναι φανερή η ραγδαία πτώση, καθώς το 2009 το κόμμα κατέγραφε 43,9% και το 2015 μόλις 4,7%. Η διάσταση αυτή ενισχύθηκε από την εκλογική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσείλκυσε ένα σημαντικό ποσοστό της δυσαρεστημένης βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, στον τομέα της επαρχίας, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να εμφανίζει ανθεκτικότητα. Γνωρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την αναγνώριση ως κόμμα στελεχών, όπως η ΝΔ, οι επιδόσεις του στις περιφέρειες με 3 έδρες, όπως η Λακωνία και η Αργολίδα, είναι σημαντικές. Αυτές οι περιοχές, παρότι θεωρούνται «δεξιές», έχουν προσφέρει έδρα στο ΠΑΣΟΚ λόγω των επιδραστικών πολιτικών του.

Η εκλογική γεωγραφία του ΠΑΣΟΚ, με την αδυναμία του να επανακάμψει στα αστικά κέντρα, αποτελεί μέρος ενός διεθνούς φαινομένου, όπου η αντίθεση κέντρου-περιφέρειας έχει επηρεάσει πολιτικά κόμματα και στρατηγικές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει ότι όποιος καταφέρει να ανατρέψει αυτό το μοτίβο, θα είναι και ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης.

Πηγή: tanea.gr