Διαλόγου συνέχεια με τον Γεραπετρίτη και τον Φιντάν στην Αθήνα: Προβληματισμοί και Προσδοκίες

Διαλόγου συνέχεια με τον Γεραπετρίτη και τον Φιντάν στην Αθήνα: Προβληματισμοί και Προσδοκίες

Με την προσμονή να κορυφώνεται για την επικείμενη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου, η Αθήνα κρατά το επίπεδο προσδοκιών της σε χαμηλά επίπεδα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συνεχώς υπογραμμίζει ότι, παρά την εντολή που έλαβαν οι δύο ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο για τη διερεύνηση ενός κοινού εδάφους, παραμένουμε σε ένα «προκριματικό» στάδιο. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η συζήτηση αφορά κυρίως το εύρος και τις αρχές του διαλόγου, και όχι την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η συνάντηση θα μπορούσε να καταλήξει σε δύο κύριες εκβάσεις. Η πρώτη, η οποία συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, είναι να αναγνωριστεί ένα κοινό σημείο για την οριοθέτηση, κάτι που θα σήμαινε ότι η Τουρκία αποδέχεται να συζητήσει εντός του Διεθνούς Δικαίου για την μοναδική διαφορά που έχει προταθεί από την Ελλάδα. Αν δεν επιτευχθεί αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η Άγκυρα να εισαγάγει σειρά διεκδικήσεων που θεωρούνται «κόκκινες γραμμές» για την ελληνική πλευρά, αναγκάζοντας τη συνέχεια των διαβουλεύσεων σε χαμηλότερους τόνους και με στόχο τη διατήρηση επικοινωνίας.

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν έχει επίσης προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για τη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Ιανουάριο, οπότε και θα καθοριστεί το περιεχόμενο της ατζέντας. Είναι καθοριστικό ότι από αυτή τη συνάντηση θα προκύψει ο οδικός χάρτης των διαλόγων, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τρεις πυλώνες: τον Πολιτικό Διάλογο, τη Θετική Ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ακόμη και αν υπάρξει θετική εξέλιξη για κοινό τόπο στο θέμα της οριοθέτησης, δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένα νούμερα ναυτικών μιλίων επί του χάρτη, καθώς οποιοδήποτε τέτοιο αποτέλεσμα θα σημάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας και όχι την αρχή της. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κατά τη συνάντηση δεν πρόκειται να ανοίξουν χάρτες, και τα περιθώρια για περαιτέρω προόδους φαίνεται να είναι περιορισμένα.

Η κρισιμότητα της ατμόσφαιρας προτού οι δύο πλευρές καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου εντείνεται από τις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν και του Φιντάν, οι οποίες δεν ευνοούν μια συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Επιπλέον, η πρόσφατη έκδοση τουρκικών αντι-NAVTEX, που ακολουθεί τις έρευνες ελληνικού σκάφους στην περιοχή, υποδηλώνει ότι οι εντάσεις θα συνεχιστούν κι αυτές επηρεάζουν την προετοιμασία της συνάντησης.

Πηγή: tanea.gr