Η Ελλάδα Ανακάμπτει αλλά η Ευημερία του Λαού Υπολείπεται

Η Ελλάδα Ανακάμπτει αλλά η Ευημερία του Λαού Υπολείπεται

Η Ελλάδα φαίνεται να έχει ανακάμψει οικονομικά, αλλά για τους περισσότερους πολίτες της, η ευημερία συνεχίζει να είναι άπιαστο όνειρο. Αυτό επισημαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς σε αποκλειστική του συνέντευξη. Σε αυτή τη συνομιλία, ο οικονομολόγος δεν περιορίζεται μόνο στα εγχώρια ζητήματα, αλλά προχωρά σε ανάλυση των παγκόσμιων προκλήσεων, των εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς και του ψυχρού πολέμου που έχει ξεκινήσει με την Κίνα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί αρνητικά από την υποταγή της στην τρόικα το 2015, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της δημοκρατίας και την επιβολή σκληρών οικονομικών μέτρων. Σχεδόν μια δεκαετία αναμονής χρειάστηκε για την ανάρρωση του ΑΕΠ, αλλά ο δείκτης διαβίωσης των πολιτών, ιδιαίτερα αυτών σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, παραμένει απογοητευτικός. Οι δείκτες που μετρούν τις τιμές των αγαθών και την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών ενισχύουν την εικόνα μιας κοινωνίας σε κρίση.

Ο Στίγκλιτς προειδοποιεί ότι η μελλοντική ευημερία των Ελλήνων εκτός από την αριστοκρατική τάξη δεν φαίνεται ελπιδοφόρα, καθώς οι πολιτικές και οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Αναφέρεται στα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης και στη χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, που υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αλλαγές.

Στο διεθνές επίπεδο, ο Στίγκλιτς αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους, με κύριους παράγοντες τις εκλογές και τις σχέσεις με την Κίνα. Η αστάθεια που μπορεί να προκληθεί από την πιθανή εκλογή του Τραμπ τρομάζει τους αναλυτές, καθώς οι πολιτικές του φαίνεται να ευνοούν δικτάτορες και να ενισχύουν τις συγκρούσεις. Αντίθετα, εάν εκλεγεί η Χάρις, υπάρχει ελπίδα για περισσότερη υποστήριξη του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο κόσμος της οικονομίας αλλάζει ταχύτατα, με την Κίνα να εμφανίζεται ολοένα και πιο ισχυρή. Η αμερικανική στρατηγική θα κληθεί να προσαρμοστεί, καθώς η Ευρώπη υποχρεούται να πάρει πλευρά στον νέο ψυχρό πόλεμο, αλλά με την ίδια ώρα να εξαρτάται οικονομικά από την Κίνα.

Τέλος, η Ελλάδα μπορεί ίσως να παίξει έναν ρόλο-παράδειγμα για τις δημοκρατικές αξίες, ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτές οι αξίες βρίσκονται υπό πίεση και η χώρα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για να επαναφέρει την ευημερία των πολιτών της. Η χαμένη δεκαετία του ελληνικού λαού είναι πλέον κάτι παραπάνω από προφανές.

Πηγή: tanea.gr