Νέος Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Προγραμματίζει Μεταρρυθμίσεις και Συνεργασίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Νέος Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Προγραμματίζει Μεταρρυθμίσεις και Συνεργασίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, φαίνεται έτοιμος να αναλάβει τη μεγαλύτερη μεταμόρφωση του μουσείου στην ιστορία του. Σκοπός του είναι να το κάνει το πιο φιλόξενο και προσβάσιμο μουσείο παγκοσμίως, υποδεικνύοντας αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες για την ανακαίνιση, όπως τον Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, που έχει αναλάβει και την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στη συζήτησή του με την εφημερίδα «Times», ο Κάλιναν αναφέρθηκε και στο σοβαρό ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και των Χάλκινων του Μπενίν. Επισημαίνει ότι ο νόμος του 1963 απαγορεύει στο μουσείο να αποσύρει αντικείμενα από τη συλλογή του, αλλά υπογραμμίζει τη σημασία συνεργασίας με άλλες πολιτισμικές φορείς για δανεισμό ή ανταλλαγή εκθεμάτων. «Περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα εκθέματα σε άλλες χώρες παρά στο Βρετανικό Μουσείο», δηλώνει.

Αναφορικά με το θέμα αν μια συμφωνία δανεισμού θα μπορούσε να λύσει τη διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Κάλιναν ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα δεν αφορά άμεσα τις αρμοδιότητές του. Τονίζει ότι η επίλυση εξαρτάται από άλλες πλευρές.

Η συνέντευξή του δεν απουσίασε από κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλοπή 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του μουσείου και οι αντιδράσεις σχετικά με τη χορηγία ύψους 50 εκατ. στερλινών από εταιρεία πετρελαιακών προϊόντων. Υπογράμμισε την ανάγκη συγκέντρωσης 1 δισ. στερλινών για την ανακαίνιση του μουσείου, συμπεριλαμβανομένων των χώρων υποδοχής και της αίθουσας των Γλυπτών. Ο Κάλιναν ανέφερε ότι θα ανακοινώσει το αρχιτεκτονικό γραφείο που θα αναλάβει το έργο στις αρχές του 2025 και επιβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθεί εισιτήριο εισόδου για να εξασφαλιστούν έσοδα.

Πηγή: tanea.gr