Στρατηγικές Συμπαράταξης στον Προοδευτικό Χώρο και οι Πρόσφατες Πολιτικές Εξελίξεις

Στρατηγικές Συμπαράταξης στον Προοδευτικό Χώρο και οι Πρόσφατες Πολιτικές Εξελίξεις

Η ανησυχία για το μέλλον του προοδευτικού χώρου είναι έντονη από τον εκτελών χρέη προεδρίου της συριζαϊκής ΚΟ. Δείχνει ενδιαφέρον για τη συσπείρωση της προοδευτικής παράταξης και επιθυμεί μια εκλογική συνεργασία, ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ, για τη ρύθμιση θεμάτων όπως η κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης. Το ενδιαφέρον του για τη συνεργασία αυτή επεκτείνεται και στην προεδρική εκλογή του 2025.

Προτείνει ότι η συμμετοχή δύο κομμάτων στην εκλογή προεδρίου μπορεί να είναι εφικτή εάν προταθεί υποψήφιος από την Αριστερά ή τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στον Τσίπρα. Είναι γεγονός ότι η συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό, θεωρείται άκαιρη, καθώς οι εκλογές για τον νέο ΠτΔ απαιτούν έγκριση από το Κοινοβούλιο το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Η προοπτική συζήτησης για τον υποψήφιο ΠτΔ θα μπορούσε, παρά τις αντιρρήσεις, να προσφέρει μια χρήσιμη οπτική για τον τρόπο που τα κοινοβουλευτικά κόμματα θητεύουν την επιλογή τους σε ένα τόσο σημαντικό αξίωμα. Ιστορικά, ο άγραφος κανόνας της μεταπολίτευσης υπαγόρευε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει υποψήφιο από την αντίπαλη παράταξη, στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα συνεργασίας.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό έχουν φέρει αλλαγές. Από το 2020 και μετά, οι περιορισμοί των 180 ψήφων και η απειλή διάλυσης της Βουλής σε περίπτωση μη συγκέντρωσης των απαιτούμενων ψήφων δεν υφίστανται πλέον, κάτι που δίνει ελευθερία κινήσεων και στις δύο πλευρές. Για πρώτη φορά, καμία πλευρά δεν χρειάζεται να υποχρεωθεί σε συμφωνία, και έτσι θα αναδειχθεί η πραγματική διάθεση για συναίνεση.

Η πίεση στους πολιτικούς να βρουν κοινό έδαφος, που υπήρχε μέχρι πρόσφατα, έχει περιοριστεί και έτσι οι αληθινοί πολιτικοί προσανατολισμοί θα γίνουν περισσότερο εμφανείς.

Πηγή: tanea.gr