Οικονομικά Προσιτή Διατροφή και Ολιγοθερμιδικά Γλυκαντικά για Υγιεινή Ζωή

Οικονομικά Προσιτή Διατροφή και Ολιγοθερμιδικά Γλυκαντικά για Υγιεινή Ζωή

Κάθε χρόνο, στις 16 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού, με φετινό θέμα «Το δικαίωμα στην τροφή για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον». Αυτό το θέμα τονίζει τη σημασία της πρόσβασης σε ασφαλή, θρεπτική και οικονομικά προσιτή τροφή για όλους. Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφής επαρκεί για όλους, περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχίζει να υποφέρει από πείνα.

Από την άλλη, ανησυχητικά είναι τα ποσοστά της παχυσαρκίας και των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Σε αυτή την εποχή, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών προτύπων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές μας συνήθειες. Ένας σημαντικός τομέας αλλαγής είναι η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, όπου οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο.

Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 11-13 Οκτωβρίου 2024, παρουσιάστηκαν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η Καθηγήτρια Μαρία Χασαπίδου τόνισε ότι υπάρχουν 11 εγκεκριμένα γλυκαντικά στην Ευρώπη, και η ασφάλειά τους έχει λεπτομερώς εξεταστεί. Σύμφωνα με μετααναλύσεις κλινικών μελετών, η αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικά μπορεί να συμβάλει σε μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και στη διαχείριση βάρους, όταν αυτά εντάσσονται σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο.

Ο Κυριάκος Ρέππας παρουσίασε την μελέτη SWEET, στην οποία συμμετείχαν ενήλικες και παιδιά, αναφέροντας ότι οι ενήλικες που έκαναν χρήση γλυκαντικών παρουσίασαν καλύτερο έλεγχο στην πρόσληψη απλών σακχάρων και διατήρησαν μεγαλύτερο μέρος των χαμένων κιλών 12 μήνες μετά την παρέμβαση. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ομάδα των γλυκαντικών δεν παρουσίασε διαφορές στους δείκτες κινδύνου για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η Βίκυ Πυρογιάννη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, επιβεβαίωσε την ασφάλεια των γλυκαντικών, αναφέροντας ότι οι ευρωπαϊκές αρχές επανεξετάζουν συνεχώς τα δεδομένα. Η τιμή Ημερήσιας Αποδεκτής Πρόσληψης για την ασπαρτάμη, για παράδειγμα, είναι 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από την ημερήσια κατανάλωση του μέσου ανθρώπου.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν συμβάλλουν στην τερηδόνα και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκαιμίας. Είναι ένα διατροφικό εργαλείο που μας βοηθά να μειώσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή μας, οφείλουμε, όμως, να τα χρησιμοποιούμε με σύνεση, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Πηγή: tanea.gr