Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο δεύτερος θερμότερος Σεπτέμβριος που έχουν καταγράψει οι παγκόσμιες κλιματολογικές μελέτες, σε ένα έτος που αναμένεται να κλείσει ως το θερμότερο στην ιστορία. Το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus, δημοσιοποίησε αυτή τη σημαντική πληροφορία, υπογραμμίζοντας ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα σημείωσε ρεκόρ, ακολουθούμενη μόνο από εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2023.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεπάγεται αυξημένες θερμοκρασίες και διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως καταιγίδες και ακραίες βροχοπτώσεις, που γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες. Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, παρατηρήθηκε ότι ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς, γεγονός που συμβάλλει σε πιο έντονες βροχοπτώσεις. Η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, εξήγησε ότι σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκαν ”βροχοπτώσεις μέσα σε λίγες ημέρες, που συνήθως συμβαδίζουν με έναν ολόκληρο μήνα”.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η κλιματική κατάσταση παγκοσμίως επηρεάστηκε από πολλά καιρικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες Ελίν στην Άμυνα των Νοτιοανατολικών ΗΠΑ και Κράθον στην Ταϊβάν, καθώς και η καταιγίδα Μπόρις που προκάλεσε πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο φανερές, με αυξημένους κινδύνους από ακραίες βροχοπτώσεις, όπως προειδοποιεί η Μπέρτζες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η περίοδος από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 έχει ήδη σημειώσει υψηλά ρεκόρ, κάνοντας προφανή την τάση ότι το 2024 θα μπορούσε να επαναλάβει το ρεκόρ θερμοκρασίας. Δεκατέσσερις από τους τελευταίους 15 μήνες κατέγραψαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 19ου αιώνα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ο στόχος να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου μοιάζει όλο και πιο δύσκολος να επιτευχθεί.
Η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, καθώς οι δείκτες αυτοί μετρώνται μεσοπρόθεσμα, όχι σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η θερμοκρασία παγκοσμίως θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, εάν συνεχιστούν οι συνήθεις πρακτικές εκπομπής ρύπων.
Το Copernicus αναφέρθηκε επίσης ότι περιοχές όπως η Αφρική, η Ρωσία, η Κίνα και η Αυστραλία παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα υγρασίας, την ίδια ώρα που η κλιματική κρίση προκαλεί πλημμύρες σε χώρες όπως το Νεπάλ και η Ιαπωνία. Οι επιστήμονες επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι οποίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια παρά τις προειδοποιήσεις για τη μείωση τους κατά το ήμισυ αυτή τη δεκαετία.
Πηγή: tanea.gr