Μάχη Εξουσίας και Πολιτική Επιβίωση στην Ουκρανία: Ο Ρόλος του Ζελένσκι και οι Προβλέψεις των Ειδικών

Μάχη Εξουσίας και Πολιτική Επιβίωση στην Ουκρανία: Ο Ρόλος του Ζελένσκι και οι Προβλέψεις των Ειδικών

Ενόψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σκοπεύει να αναφερθεί στον ΟΗΕ σε ένα «σχέδιο νίκης» και ειρηνικές προτάσεις. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις του Ζελένσκι για ειρήνη δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές χωρίς επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με τον πρώην Βρετανό διπλωμάτη και οικονομικό σύμβουλο Ίαν Πράουντ, η αναφορά του Ζελένσκι στην ειρήνη κρύβει μια διαφορετική πρόθεση: ζητάει περισσότερα όπλα για να συνεχίσει τον πόλεμο. «Ο Ζελένσκι μιλάει συνεχώς για ειρήνη, αλλά στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για αυτό. Αυτό που θέλει είναι να παραμείνει στην εξουσία, καθώς αν υπάρξει κατάπαυση πυρός, θα πρέπει να διεξάγει εκλογές, κάτι που μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της πολιτικής του καριέρας», δήλωσε ο Πράουντ.

Ο Ζελένσκι, όπως σημειώνει ο Πράουντ, έχει αποτύχει και στην καριέρα του ως ηθοποιός, και δεν μπορεί να επιστρέψει στην κωμωδία μετά την πολιτική. Η απελπισία του να διατηρήσει την εξουσία τον έχει οδηγήσει να αλλάξει πρόσφατα μισούς υπουργούς, γεγονός που δείχνει τη δυσκολία της κατάστασής του.

Ο Πράουντ προειδοποιεί ότι οι διεθνείς υποστηρικτές της Ουκρανίας μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση της έμμονης ιδέας του Ζελένσκι, παρέχοντας δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πόλεμος πλήττει τον ουκρανικό λαό και την οικονομία της χώρας.

Αναφορικά με τη στρατηγική κατάσταση, ο Πράουντ τονίζει ότι η σύγκριση της ρωσικής εισβολής στην ανατολική Ουκρανία με την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ είναι λανθασμένη. «Οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να ελέγξουν τον πλούτο των μεταλλευμάτων στην περιοχή του Ντονμπάς, ενώ οι Ουκρανοί πολεμούν για εδάφη που δεν έχουν στρατηγική αξία», παρατήρησε, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει μαζική αντεπίθεση στο Κουρσκ και η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δυσμενής για τους Ουκρανούς.

Τέλος, ο Πράουντ συγκρίνει την κατάσταση με την ανταρσία του Πριγκόζιν το 2023, σημειώνοντας ότι είναι αδύνατο να συγκριθούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις της μικρής ουκρανικής εισβολής με εκείνες της σοβαρής δικής του επιχείρησης. «Αυτή η μικρή εισβολή δεν έχει την ίδια κλίμακα επιπτώσεων στο ρωσικό ηθικό», κατέληξε.

Πηγή: tanea.gr