Η Σαχάρα γίνεται πιο πράσινη λόγω κλιματικής αλλαγής και βροχοπτώσεων

Η Σαχάρα γίνεται πιο πράσινη λόγω κλιματικής αλλαγής και βροχοπτώσεων

Η Σαχάρα αποτελεί τη μεγαλύτερη έρημο στον κόσμο, για την οποία παρατηρούνται πρόσφατα σημαντικές αλλαγές. Αν και οι έρημοι συνήθως εμφανίζουν ξηρό κλίμα και περιορισμένη βλάστηση, η Σαχάρα έχει γίνει πιο πράσινη τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τις αυξανόμενες βροχοπτώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η περίοδος των μουσώνων, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, οδηγεί σε αυξημένες βροχοπτώσεις βόρεια του Ισημερινού στην Αφρική. Καθώς ο τροπικός αέρας πλησιάζει τον ζεστό και ξηρό αέρα από το βορρά, δημιουργείται η Ζώνη Σύγκλισης των Τροπικών (ITCZ). Η ITCZ μετατοπίζεται προς βόρεια κατά τους θερινούς μήνες του Βόρειου Ημισφαιρίου και χαμηλώνει νότια κατά τους θερμούς μήνες του Νότιου Ημισφαιρίου.

Ο Karsten Haustein, κλιματικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, εξηγεί ότι η ITCZ μετακινείται περισσότερο προς βόρεια όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη. Μάλιστα, φέτος έχει καταγραφεί η ITCZ να είναι δύο έως έξι φορές πιο υγρή από το συνηθισμένο, προκαλώντας έντονη βλάστηση σε περιοχές όπως το νότιο Τσαντ, το νότιο Σουδάν και την Ερυθραία, ενώ μέρη του Μάλι και του Νίγηρα επίσης καταγράφουν αυξημένη βροχόπτωση.

Μια σημαντική αλλαγή σημειώθηκε με την εμφάνιση ενός υπερτροπικού κυκλώνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο οποίος επηρέασε τη βορειοδυτική Σαχάρα και έφερε σημαντικές βροχές σε περιοχές που σπάνια δέχονται νερό, με αποτέλεσμα να γεμίσουν λίμνες που συνήθως είναι ξηρές. Ο Moshe Armon, ανώτερος λέκτορας στο Ινστιτούτο Γηγενούς Επιστήμης, σημειώνει ότι αυτή η αυξημένη βλάστηση μπορεί να σχετίζεται με μια πιο ελαφριά περίοδο τροπικών καταιγίδων στον Ατλαντικό.

Δυστυχώς, η αυξημένη βροχόπτωση έχει προκαλέσει πλημμυρικούς κινδύνους, επηρεάζοντας περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε 14 χώρες. Παράλληλα, ενώ κάποιες περιοχές καταγράφουν υπερβολική βροχόπτωση, άλλες αντιμετωπίζουν ξηρασία.

Τα φαινόμενα αυτά μπορεί να συνδέονται με τη μετάβαση από το El Niño στο La Niña, καθώς η κλιματική αλλαγή αναγκάζει την ITCZ να μετατοπίζεται σε υψηλότερες γεωγραφικές πλάτες, ενισχύοντας τους κινδύνους για άκρα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Nature, οι εκπομπές CO2 που προέρχονται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων ενδέχεται επίσης να είναι μια αιτία για τις συχνές μετατοπίσεις της ITCZ.

«Κάθε μεμονωμένο γεγονός επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή», δηλώνει ο Haustein, υπογραμμίζοντας τη σύνθετη σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τη Ζώνη Σύγκλισης των Τροπικών. Πηγή: tanea.gr