Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και οι τραγικές συνέπειες του πολέμου με τη Χαμάς

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και οι τραγικές συνέπειες του πολέμου με τη Χαμάς

Νέα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της ελληνοαμερικανίδας επίκουρης καθηγήτριας Σοφίας Σταματοπούλου-Ρόμπινς στο Κολέγιο Μπαρντ της Νέας Υόρκης δείχνουν ότι ο πόλεμος με τη Χαμάς, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχει κοστίσει ήδη τη ζωή σε 116.300 ανθρώπους σε Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2024. Οι θάνατοι αυτοί περιλαμβάνουν 53.887 άμεσες απώλειες από πολεμικές συγκρούσεις, όμως η μελέτη επικεντρώνεται κυρίως στους έμμεσους θανάτους, οι οποίοι ανέρχονται σε 67.413, αποτέλεσμα της πείνας και της έλλειψης πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες.

Η αναφορά, η οποία δημοσιεύεται στο πλαίσιο του προγράμματος Costs of War του Πανεπιστημίου Μπράουν, υπογραμμίζει την ανάγκη να κατανοήσουμε τις αιτίες των έμμεσων θανάτων. Αυτές περιλαμβάνουν όχι μόνο τις άμεσες συνέπειες των μάχες, αλλά και τις επιπτώσεις από την καταστροφή δημόσιων υποδομών και την παρακμή των συνθηκών διαβίωσης. Οι θάνατοι αυτοί εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου και αναμένονται σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς.

Σημαντική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το 90% του πληθυσμού (πάνω από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι) έχει εκτοπιστεί, αναγκασμένο να ζει σε προσωρινά καταφύγια χωρίς χρηματικούς πόρους για βασικά αγαθά. Το 96% του πληθυσμού της Γάζας βρίσκει τον εαυτό του σε συνθήκες οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, με 2,15 εκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σε κρίση πείνας ή χειρότερα. Επιπλέον, το διαθέσιμο νερό έχει μειωθεί δραματικά, φτάνοντας μόλις τα 4,74 λίτρα την ημέρα ανά άτομο.

Η κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών είναι επίσης απογοητευτική, με μόνο 4 από τα 36 νοσοκομεία σε ελάχιστη λειτουργική κατάσταση μέχρι τον Μάιο. Οι επιθέσεις που έχουν στόχο τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας έχουν οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 880, κυρίως λόγω στρατιωτικών ενεργειών από το Ισραήλ. Η στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι επίσης περιορισμένη, καθώς ο Ισραηλινός στρατός έχει περιορίσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές νηοπομπές προς τη Γάζα.

Διαπιστώνεται ότι μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, μόλις 5.300 φορτηγά με τρόφιμα έφτασαν στη Γάζα, σε σύγκριση με 17.400 έως 20.880 ανάλογες ποσότητες που θα είχαν φτάσει σε προπολεμική περίοδο. Η απουσία ηλεκτροδότησης στο δίκτυο της Γάζας υπογραμμίζει περαιτέρω την καταστροφή της υποδομής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο μεταξύ, έχουν διαδραματίσει ρόλο στην κατάσταση, καθώς έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 22,76 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και τις σχετικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Πηγή: tanea.gr