Είναι σημαντικός μελετητής των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και της ριζοσπαστικοποίησης στο Ισλάμ. Ο Ζιλ Κεπέλ, με την πρόσφατη ανάλυσή του «Γάζα, Ισραήλ και Δύση», που εκδόθηκε από τον «Κλειδάριθμο» (μτφ. Αριστέα Κομνηνέλλη), τοποθετεί τη σύγκρουση ξεκινώντας από τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο της ευρύτερης σύγκρουσης του «παγκόσμιου Νότου» με τον Βορρά, που θεωρείται αποικιοκρατική και ισλαμοφοβική.
Ο ισραηλινός στρατός ελέγχει τα τούνελ κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, διατηρώντας τον νευραλγικό «διάδρομο της Φιλαδέλφειας». Ωστόσο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Νετανιάχου στη Χεζμπολάχ συμπληρώνονται από την απώλεια ηθικής υπεροχής διεθνώς, παρά τις πρόσφατες στρατηγικές νίκες. Ο Νετανιάχου, που έχει επιτύχει σημαντικά στρατηγικά αποτελέσματα, βλέπει τη δημοτικότητα του να εκτοξεύεται και φιλοδοξεί να επιφέρει επιστροφή των κατοίκων της Γαλιλαίας στις περιοχές του βόρειου Ισραήλ.
Ωστόσο, η ηγεσία του αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της ηθικής επιρροής διεθνώς, λόγω των ανθρωπιστικών συνεπειών που προκύπτουν από την σύγκρουση, με τους αριθμούς των θυμάτων να ανέρχονται σε 42.000 Παλαιστίνιους. Η δυναμική της σύγκρουσης μετατοπίζεται, καθώς η Χεζμπολάχ έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, εκθέτοντας το Ιράν στη «πρώτη γραμμή» της αντίστασης.
Η κατάσταση στο Ιράν είναι περίπλοκη και έχει επηρεαστεί από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Ο πρώην πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι έχει απομακρυνθεί, και υπάρχει μια αίσθηση αβεβαιότητας στην ελίτ, που αναζητά εναλλακτικές προσεγγίσεις στην πολιτική. Αυτή η αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές στρατηγικές αντιπαραθέσεις, μπορεί να ενισχύσει τις επιθέσεις του Ισραήλ, αν και αυτές οι επιθέσεις δεν θα είναι απαραίτητα κατακλυσμιαίες.
Το αν θα παραμείνει η Χεζμπολάχ ισχυρή στον Λίβανο και οι επιπτώσεις που θα έχει αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένων των διεθνών σχέσεων και των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων. Πηγή: tanea.gr