Τίτλος: Η Σημαντικότητα του Φόντου στις Εικονικές Συναντήσεις για τη Μείωση της Κόπωσης

Τίτλος: Η Σημαντικότητα του Φόντου στις Εικονικές Συναντήσεις για τη Μείωση της Κόπωσης

Είναι αναμφισβήτητο ότι η τηλεργασία, ακόμα και στην υβριδική της μορφή, έχει εγκατασταθεί στην καθημερινότητά μας μετά την ολοκλήρωση των lockdowns της πανδημίας. Όμως, αυτή η νέα πραγματικότητα φέρνει και τις δικές της προκλήσεις, με μία από τις πιο συχνές να είναι η έντονη κόπωση που μπορεί να αισθανθεί κανείς μετά από μια εικονική συνάντηση.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στα φόντα που χρησιμοποιούνται κατά τις εικονικές συναντήσεις και την κόπωση που αυτές προκαλούν. Οι ερευνητές από τη Σιγκαπούρη συγκέντρωσαν 610 συμμετέχοντες ηλικίας 22 έως 76 ετών, οι οποίοι εργάζονταν από το σπίτι για περίπου τρεις ημέρες την εβδομάδα, ερωτώντας τους αν χρησιμοποιούσαν εικονικά φόντα και ποιο τύπο φόντου επιλέγαν — στατική εικόνα, θολή εικόνα, βίντεο ή χωρίς εικονικό φόντο.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι συμμετέχοντες που επέλεξαν φόντο βίντεο παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα κόπωσης. Αντίστοιχα, αυτοί που χρησιμοποίησαν θολό φόντο υπέφεραν επίσης από αυξημένα επίπεδα κόπωσης σε σχέση με εκείνους που χρησιμοποίησαν στατικές εικόνες. Όπως εξήγησε ο Heng Zhang, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Nanyang Technological University, ο εγκέφαλος ανταγωνίζεται συνεχώς με νέες πληροφορίες από το περιβάλλον, γεγονός που μπορεί να υπερφορτίσει τους γνωστικούς πόρους και να οδηγήσει σε κόπωση.

Η έρευνα επισημαίνει ότι το περιβάλλον που απεικονίζεται στο παρασκήνιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην κόπωση του χρήστη. Αντικείμενα που σχετίζονται με τη φύση φαίνεται να προσφέρουν χαμηλότερα επίπεδα κόπωσης, σε αντίθεση με δημόσιους χώρους που μπορεί να εντείνουν την πίεση στους συμμετέχοντες.

Επιπλέον, η μελέτη αναφέρει και άλλες αιτίες που συμβάλλουν στην κόπωση κατά τις τηλεδιασκέψεις, όπως η υπερβολική οπτική επαφή, η ανάγκη για αυξημένο γνωστικό φόρτο και η περιορισμένη κινητικότητα κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων. Όλα αυτά απαιτούν περισσότερη ενέργεια και εστίαση από τους συμμετέχοντες, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επιβαρύνει την ψυχολογία και την απόδοσή τους.

Καταλήγοντας, οι ερευνητές προτείνουν ότι η επιλογή ενός φόντου με θέμα τη φύση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για εκείνους που έχουν πολλές βιντεοκλήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς αυτό μπορεί να περιορίσει την κόπωση και να βελτιώσει την εμπειρία των τηλεδιασκέψεων.
Πηγή: tanea.gr