Η Περίεργη Σχέση Μεταξύ Ισημερινού και Τυφώνων

Η Περίεργη Σχέση Μεταξύ Ισημερινού και Τυφώνων

Οι τροπικές καταιγίδες, γνωστές ως τυφώνες, κυκλώνες ή απλά καταιγίδες, παρουσιάζουν ομοιότητες, αλλά η ονομασία τους εξαρτάται από το γεωγραφικό τους σημείο. Στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βορειοανατολικό Ειρηνικό ονομάζονται «κυκλώνες», ενώ στον Δυτικό Ειρηνικό «τυφώνες» και στον Ινδικό Ωκεανό πάλι «κυκλώνες».

Ένας ενδιαφέρων λόγος που οι τυφώνες σπάνια πλησιάζουν τον ισημερινό έχει να κάνει με την επίδραση της δύναμης Coriolis. Αυτή η δύναμη, η οποία είναι αποτέλεσμα της περιστροφής της Γης, είναι ουσιαστική για την περιστροφή των καταιγίδων. Στον ισημερινό, η Coriolis είναι σχεδόν ανύπαρκτη, γεγονός που εμποδίζει την απαραίτητη περιστροφή για τον σχηματισμό τυφώνων.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα, οι τυφώνες σχηματίζονται σε ζεστά νερά, όπου ο θερμός, υγρός αέρας ανέρχεται και ψύχεται, δημιουργώντας σύννεφα και καταιγίδες. Αυτή η άνοδος του αέρα δημιουργεί μια περιοχή χαμηλής πίεσης, προκαλώντας την είσοδο αέρα, ο οποίος, σε απάντηση στη δύναμη Coriolis, οδηγεί στην περιστροφή της καταιγίδας και στην εκτόξευση βροχής.

Εν κατακλείδι, η σπανιότητα των τυφώνων κοντά στον ισημερινό οφείλεται στην αδύναμη επίδραση της δύναμης Coriolis σε αυτές τις περιοχές.

Πηγή: tanea.gr