Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι δασικές πυρκαγιές, ενισχυμένες από την κλιματική αλλαγή, ενδέχεται να προκαλούν περίπου 12.000 πρόσθετους θανάτους ετησίως, λόγω της εισπνοής καπνού. Οι ερευνητές εντόπισαν μια ανησυχητική αύξηση των θνησιμότητες που σχετίζονται με τον καπνό από πυρκαγιές, με σχεδόν 100.000 θανάτους κάθε χρόνο τη δεκαετία του 2010, εξαιτίας μικροσκοπικών σωματιδίων, γνωστά ως PM2.5, που εισχωρούν στους πνεύμονες και την κυκλοφορία του αίματος.
Μια μελέτη που ηγήθηκε ο Δρ Chae Yeon Park από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας, εξέτασε τη σύνθεση των δασικών πυρκαγιών σε σχέση με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλες ανθρωπογενείς επιδράσεις. Οι συγγραφείς, από οκτώ χώρες, διαπίστωσαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε ως αποτέλεσμα τη μονίμως αυξανόμενη θνησιμότητα από την αναπνοή καπνού πυρκαγιών, με υψηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλότερη υγρασία να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση αυτού του κινδύνου.
Η καθηγήτρια Hilary Bambrick, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στην Αυστραλία, επισήμανε ότι οι θάνατοι από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2019 και 2020 μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Bambrick, αν και δεν συμμετείχε στη μελέτη, επιβεβαίωσε τη σοβαρότητα των επιπτώσεων της ρύπανσης από τον καπνό στη δημόσια υγεία, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πολυδιάστατες και επικίνδυνες.
Πρόσθετες ευρήματα από μια άλλη μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, επιβεβαίωσαν ότι η παγκόσμια θέρμανση εντείνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, ειδικά σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Σιβηρία και οι αφρικανικές σαβάνες. Ο Seppe Lampe από το Vrije Universiteit Brussel τόνισε ότι αν και οι ανθρώπινες δραστηριότητες συμβάλλουν στη μείωση ορισμένων πυρκαγιών, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής εξακολουθεί να είναι αυξανόμενη και επικίνδυνη.
Αυτές οι μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change, αναδεικνύουν τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της δημόσιας υγείας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της κατανόησης αυτών των φαινομένων για την καλύτερη προετοιμασία του μέλλοντος.
Πηγή: tanea.gr