Ο Δημογραφικός Κίνδυνος και οι Προκλήσεις της Υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

Ο Δημογραφικός Κίνδυνος και οι Προκλήσεις της Υπογεννητικότητας στην Ελλάδα

Ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώνεται «σταθερά και με συνέπεια» τα τελευταία χρόνια, με την υπογεννητικότητα να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα στο μέλλον. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου είναι ήδη εμφανείς, καθώς η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει την ανησυχητική κατάσταση και προειδοποιεί για τα δυσοίωνα στοιχεία που αφορούν το μέλλον του πληθυσμού.

Πιο συγκεκριμένα, στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών που πραγματοποιήθηκε από 4 έως 6 Οκτωβρίου στη Μήλο, συζητήθηκαν θέματα όπως η υπογεννητικότητα που «μαστίζει τις μικρές κοινωνίες», θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων αυτών. Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, καθώς και η γήρανση του πληθυσμού, είναι αποτελέσματα που παρατηρούνται πλέον εδώ και 35-40 χρόνια.

Ο Νικόλαος Ζυγουρόπουλος, ακαδημαϊκός και γυναικολόγος, ανέφερε ότι το 2022 σημειώθηκε ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων στην Ελλάδα σε 92 χρόνια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της Ευρώπης με τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων, με κάποια χωριά να μην έχουν καταγράψει καμιά γέννηση εδώ και χρόνια. Για τη διατήρηση ενός έθνους, ο δείκτης γονιμότητας πρέπει να είναι πάνω από 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.

Η Πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα, πρότεινε πολιτικές και δράσεις όπως αυτές που παρουσίασε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Οι εκπρόσωποί τους αναφέρθηκαν σε σημαντικές προτάσεις, όπως η δωρεάν διάθεση της αιματολογικής εξέτασης της Αντιμυλλέριος Ορμόνης (ΑΜΗ), που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να γνωρίζουν έγκαιρα το ωοθηκικό τους απόθεμα.

Σημαντική ήταν και η ενημέρωση για τη μειωμένη γνώση του πληθυσμού σχετικά με τη γονιμότητα. Έτσι, όπως παρατήρησε ο Κωνσταντίνος Πάντος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, μόλις το 10% των γυναικών κατανοούν ότι μετά τα 35 έτη αρχίζει να μειώνεται το ωοθηκικό τους απόθεμα. Η άγνοια αυτή έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης στις γυναίκες άνω των 40 ετών κυμαίνονται ανάμεσα στο 3-5%, σε αντίθεση με την αντίληψη ότι είναι μεταξύ 30-50%.

Η υπογεννητικότητα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των μικρών νησιών, ενώ οι ομιλητές του συνεδρίου υπογράμμισαν την αναγκαιότητα δημιουργίας συγκροτημένων πολιτικών που θα ενθαρρύνουν τις νέες οικογένειες να αποκτούν παιδιά, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω συρρίκνωση του πληθυσμού. Η κατάσταση απαιτεί άμεσες δράσεις, όχι μόνο οικονομικής φύσεως, αλλά και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τη σημασία της προληπτικής μέτρησης της γονιμότητας.

Πηγή: tanea.gr