Η ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη, ωστόσο παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από το δυναμικό της ηπείρου. Αυτή η κατάσταση ενισχύεται από αβεβαιότητες σχετικά με τις τιμές, τις οικονομικές πολιτικές που υλοποιούνται, καθώς και τις γεωπολιτικές πιέσεις που αυξάνονται. Η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου στην Ουάσιγκτον, αναδεικνύει την ανάγκη για μια δημοσιονομική πολιτική που θα ενισχύσει τα μαξιλάρια ασφαλείας και θα κάνει τα χρέη πιο διατηρήσιμα για τις χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Σημαντική ανησυχία αποτελεί η γήρανση του πληθυσμού στις χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για την κοινωνία και την οικονομία. Το ΔΝΤ αναλύει τρεις κύριες προκλήσεις που εμποδίζουν την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της ευρωπαϊκής οικονομίας: τις δυσκολίες στο εργασιακό δυναμικό, τις χαμηλές επενδύσεις και την αργή αύξηση της παραγωγικότητας.
Η πρώτη από αυτές τις προκλήσεις, η οποία χρήζει προσοχής, είναι η επιβράδυνση της αύξησης του ενεργού πληθυσμού, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης. Αυτή η κατάσταση περιορίζει την ανάπτυξη, ιδίως σε χώρες με υψηλότερη εξάρτηση από υπηρεσίες υψηλής έντασης εργασίας.
Επιπλέον, οι χαμηλές επενδύσεις σε σύγκριση με τα διαθέσιμα κεφάλαια συνιστούν άλλη μία μεγάλη πρόκληση. Η αβεβαιότητα των παγκόσμιων εμπορικών πολιτικών επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη, καθιστώντας τις λιγότερο ελκυστικές για επενδύσεις. Στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αναμένονται περαιτέρω περιορισμοί στις επενδύσεις, κυρίως λόγω υστερήσεων στις δημόσιες υποδομές και ανησυχιών για την τιμή της ενέργειας.
Τέλος, αναγνωρίζεται η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία ως τρίτη και εξίσου σημαντική πρόκληση. Ειδικότερα, αν και υπήρξε προσωρινή βελτίωση της παραγωγικότητας μετά από τις δυσκολίες της πανδημίας, οι επιδόσεις παραμένουν περιορισμένες. Οι προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες πλήττονται από διάφορους περιοριστικούς παράγοντες, όπως το μέγεθος της αγοράς και η ανεπαρκής χρηματοδότηση από τις αγορές κεφαλαίου, καθώς και η παρουσία πολλών μικρών και μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.
Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και την πιθανή αναβίωση του προστατευτισμού, θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία της Ευρώπης.
Πηγή: tanea.gr