Αποτελέσματα Παρεμβάσεων κατά του Μπούλινγκ και Χρήση Κινητών στα Σχολεία

Αποτελέσματα Παρεμβάσεων κατά του Μπούλινγκ και Χρήση Κινητών στα Σχολεία

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το μπούλινγκ, προσδιορίζοντας ότι η μάχη κατά του σχολικού εκφοβισμού είναι συνεχής και αρχίζει πλέον να αποφέρει καρπούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς και οι μαθητές είναι πιο πρόθυμοι να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, όπως φαίνεται από τις 407 αναφορές που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr.

Αναλύοντας τις υποβληθείσες αναφορές, από αυτές, το 53% προέρχεται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 47% από την πρωτοβάθμια. Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς έχουν υποβάλει 359 αναφορές και οι μαθητές 48. Από τις αναφορές που προήλθαν από γονείς, 134 υποθέσεις έχουν κλείσει, 40 είναι σε διαδικασία παρέμβασης και 61 αναφορές δεν έχουν ακόμη διαχειριστεί. Αντίστοιχα, από τις 48 αναφορές που υπέβαλαν οι μαθητές, 21 είναι πλέον κλειστές και 8 δεν έχουν ξεκινήσει τη διαχείρισή τους.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης το είδος του εκφοβισμού που έχει καταγγελθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το 77% των αναφορών αφορά ψυχολογικό bullying, το 48% κοινωνικό, το 56% σωματικό και το 18% ηλεκτρονικό ή διαδικτυακό bullying.

Αναφορικά με την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στις αίθουσες, ο υπουργός δήλωσε ότι τα σχολεία έχουν αντιδράσει θετικά. Πραγματοποιήθηκαν 813 αποβολές για παραβίαση αυτού του μέτρου, αποδεικνύοντας ότι η απαγόρευση εφαρμόζεται αποτελεσματικά.

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων επισημαίνει ότι η χρήση κινητού επιτρέπεται μόνο για ιατρικές εφαρμογές. Όταν διαπιστώνεται η χρήση κινητού από μαθητή, ο εκπαιδευτικός οφείλει να ενημερώσει τον διευθυντή, ο οποίος και επιβάλλει την αποβολή. Σε περιπτώσεις βιντεοσκόπησης ή φωτογράφισης χωρίς άδεια, ενεργοποιούνται διαδικασίες που περιλαμβάνουν ενημέρωση των γονέων και ενδεχόμενο παραπομπής στον Σύλλογο Διδασκόντων.

Πηγή: tanea.gr