Αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες

Αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσίευσε στο διεθνές περιοδικό Atmosphere εργασία σχετικά με την ανάλυση των κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1991-2020. Η μελέτη εστίασε στην παρακολούθηση των τάσεων της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και της θερμοκρασίας θάλασσας στη διάρκεια της τελευταίας τριακονταετίας.

Τα αναλυθέντα δεδομένα προήλθαν από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Στην εργασία, εξετάζονται οι τάσεις των μετεωρολογικών συνθηκών σε όλη την ελληνική επικράτεια, με ειδική αναφορά στην ημερήσια μέση θερμοκρασία. Όπως καταγράφεται, η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση περίπου 1.5 °C μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, με μέση αύξηση 0.05 °C ανά έτος.

Ωστόσο, οι γεωγραφικές διαφοροποιήσεις καταδεικνύουν ότι σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, η αύξηση μπορεί να φτάσει τα 0.07 °C ετησίως, κάτι που έχει οδηγήσει σε συνολική αύξηση άνω των 2 °C στην περιοχή. Στην Κρήτη και άλλες νότιες περιοχές η αύξηση είναι μικρότερη. Παράλληλα, το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr καταδεικνύει ότι φέτος τον Αύγουστο οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Αύγουστος κατέχει τον τίτλο του πιο θερμού από το 2010 σε περιοχές των βόρειων και δυτικών τμημάτων της Ελλάδας, με τις μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες να είναι έως 1.8 °C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Αντιθέτως, η Θεσσαλία κατέγραψε τον τρίτο θερμότερο Αύγουστο, πίσω από τον 2021. Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζονται οι αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας ανά γεωγραφικό διαμέρισμα για τον Αύγουστο του 2024.

Οι θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας κυριάρχησαν σε όλη τη χώρα, φτάνοντας μέχρι και 6-8 °C πάνω από τα κανονικά επίπεδα, ειδικά σε βόρεια και δυτική Ελλάδα. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσαν τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, όπου οι θερμοκρασίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες λόγω της επικράτησης του μελτεμιού. Επιπλέον, η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας του Αυγούστου 2024 ήταν σχεδόν 1°C πάνω από αυτήν του Αυγούστου 2021, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Για τη σύγκριση, αναφέρουμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0.6-0.8 °C την ίδια περίοδο, ενώ στην Ευρώπη η αύξηση αγγίζει τους 1.2 βαθμούς.

Πηγή: tanea.gr