Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, απευθύνει προειδοποίηση σχετικά με το ζήτημα της λειψυδρίας, ζητώντας από τους συναδέλφους της να είναι σε εγρήγορση για την εγκληματική συμπεριφορά που συνδέεται με παράνομες γεωτρήσεις και την ανεξέλεγκτη χρήση υδάτων από νόμιμες γεωτρήσεις.
Στις παρατηρήσεις της, επισημαίνει ότι οι παράνομες γεωτρήσεις και οι ανεξέλεγκτες εξαγωγές νερού συνιστούν αξιόποινες πράξεις που παραβιάζουν τον νόμο και αναφέρει ότι οι δράσεις αυτές σχετίζονται με την προωθούμενη αλόγιστη χρήση του νερού για ύδρευση και άρδευση.
Η εγκύκλιος τονίζει ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή μείωση των υδατικών πόρων λόγω των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής κρίσης, με τις νησιωτικές περιοχές να επηρεάζονται περισσότερο λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, κυρίως λόγω του τουρισμού. Οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς, με πολλές περιοχές να αντιμετωπίζουν ανησυχητική κατάσταση, και η λήψη διορθωτικών μέτρων είναι προ των πυλών.
Σύμφωνα με την Εισαγγελέα, για να μην μπορεί κανείς να δηλώνει ότι “στη χώρα μας το νερό το πετάμε”, απαιτείται επιτήρηση και εντατικοποίηση των ελέγχων. Η συνεργασία με τις εισαγγελίες και άλλες αρμόδιες αρχές είναι κρίσιμη για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Επιπλέον, η αυθαίρετη παρέμβαση στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης από ιδιώτες, όπως η κλοπή νερού, πρέπει επίσης να διώκεται αυστηρά, καθώς η πράξη αυτή βλάπτει τους νόμιμους χρήστες και επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τα υπάρχοντα δίκτυα.
Η Εισαγγελία σημειώνει ότι είναι αναγκαίο να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές προκειμένου να επιβληθούν οι νόμοι και οι κανονισμοί, θωρακίζοντας την ορθολογική χρήση των υδάτων στην ελληνική επικράτεια.
Οι παράνομες γεωτρήσεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο αριθμός τους υπερβαίνει κατά πολύ τις νόμιμες και έχουν αρνητική επίδραση στους φυσικούς υδατικούς πόρους. Η καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα από τη διείσδυση αλμυρού νερού είναι μια από τις μεγάλες ανησυχίες.
Η εφαρμογή του νόμου σε σχέση με τις γεωτρήσεις και την εκμετάλλευση των υδάτων θεωρείται απολύτως αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του υδάτινου δυναμικού της χώρας και η προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: tanea.gr