Το 2023, περίπου το 25,5% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 16 ετών και άνω έμεναν σε σπίτια με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ωφεληθεί από αυτές τις αναβαθμίσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Eurostat, το 17,8% των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας δήλωσαν ότι μένουν σε λιγότερο ενεργειακά αποδοτικά σπίτια.
Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Εσθονία, η Ολλανδία και η Λιθουανία έχουν επιδείξει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης ειδικά για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Αντίθετα, ποσοστά όπως της Κύπρου (5,0%), της Μάλτας (6,7%) και της Ιταλίας (6,9%) στα χαμηλότερα επίπεδα δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές ανισότητες ανάμεσα στις χώρες.
Για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, η ισπανική εταιρεία Iberdrola επισημαίνει ότι οι τρεις οικιακές συσκευές που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ενέργεια είναι τα ψυγεία, οι τηλεοράσεις και τα πλυντήρια ρούχων. Για να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση στα ευρωπαϊκά σπίτια, προτείνονται αναβαθμίσεις της θερμομόνωσης στα εξωτερικά τοιχώματα, τις στέγες και τα δάπεδα. Η αντικατάσταση των μονών υαλοπινάκων με διπλά ή τριπλά τζάμια και η εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης είναι επίσης σημαντικές παράμετροι.
Στο μεταξύ, η συμφωνία για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της στο τέλος του χρόνου. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ διατηρούν μια θετική προοπτική για το μέλλον, εκτιμώντας ότι η ένωση μπορεί να προχωρήσει και χωρίς τη ρωσική υποστήριξη, με πολλές χώρες να αναζητούν εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Politico.
Πηγή: tanea.gr