Σε επίσκεψη στο Κίεβο κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο, ο Ουκρανός πρόεδρος σε μία συμβολική επίσκεψη στις 9 Μαΐου

Τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να προβεί σε ένα «ισχυρό βήμα» και να επισκεφθεί το Κίεβο στις 9 Μαΐου, την ημέρα που η Ρωσία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κάλεσε πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ρωσία, ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου εξακολουθούν να κρύβονται άμαχοι στο ερειπωμένο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ που τελεί υπό ασφυκτική πολιορκία.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή στη βρετανική “δεξαμενή σκέψης” Chatham House, ο Ζελένσκι προέβη στην πρόσκληση προς τον Σολτς μετά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών όταν ο Γερμανός πρόεδρος δεν έγινε δεκτός να επισκεφθεί το Κίεβο τον περασμένο μήνα, αλλά που μόλις πρόσφατα αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις τους.

«Είναι προσκεκλημένος, η πρόσκληση είναι ανοιχτή, έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας μέσω βίντεο.

«Έχει προσκληθεί να έρθει στην Ουκρανία, μπορεί να κάνει αυτό το πολύ ισχυρό πολιτικό βήμα για να έρθει εδώ στις 9 Μαΐου, στο Κίεβο. Δεν εξηγώ τη σημασία, νομίζω ότι είστε καλλιεργημένοι για να καταλάβετε το γιατί».

Η Ημέρα της Νίκης της 9ης Μαΐου είναι μια από τις πιο σημαντικές εθνικές επετείους της Ρωσίας – μια ανάμνηση της σοβιετικής θυσίας για την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας σε αυτό που η Ρωσία αποκαλεί Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Στη Μαριούπολη, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η κατάσταση εκεί ισοδυναμεί με «βασανιστήρια» και ότι καμία συνομιλία δεν α μπορούσε με τη Ρωσία εάν αυτοί οι άμαχοι ή τα στρατεύματα σκοτωθούν όταν θα μπορούσαν να είχαν απελευθερωθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr