Συζήτησαν και τη συνεργασία στον τομέα της διασφάλισης της ενεργειακής σταθερότητας για την Ουκρανία

Για τη συνεργασία στον τομέα της διασφάλισης της ενεργειακής σταθερότητας στην Ουκρανία συζήτησε ο πρόεδρος Ζελένσκι με την προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Ζελένσκι έκανε τη δήλωση αυτή σε ανάρτηση στο Twitter χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι ευχαρίστησε τη φον ντερ Λάιεν για νέο πακέτο κυρώσεων που άρχισε να ετοιμάζεται κατά της Ρωσίας.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ θα μεταβεί στο Κίεβο για να συναντήσει τον Ουκρανό ομόλογό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε σήμερα ο ιστότοπος index.hu, προσθέτοντας ότι η Νόβακ θα μεταβεί με τρένο μέσω Πολωνίας. Το γραφείο της προέδρου της Ουγγαρίας ούτε διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε το δημοσίευμα. Αν η επίσκεψη πραγματοποιηθεί, η Νόβακ θα γίνει η πιο υψηλόβαθμος πολιτικός της χώρας της που επισκέπτεται τον Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Νόβακ είναι στενός σύμμαχος του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και εξελέγη στο κυρίως εθιμοτυπικό αξίωμα της προέδρου της χώρας, από την πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος Fidesz στο κοινοβούλιο τον Μάρτιο. Τον Οκτώβριο, η Νόβακ συνυπέγραψε κοινό ανακοινωθέν των προέδρων των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, το οποίο καταδίκαζε τους μαζικούς βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων από τη Ρωσία.

Χθες Τετάρτη, η Βουδαπέστη ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 187 εκατομμύρια ευρώ οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ως συνεισφορά της σε ένα προγραμματισμένο πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους έως και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: pagenews.gr