Αρχική Κόσμος Ζελένκσι: Καιρός το Ισραήλ να διαλέξει πλευρά, ή με τη δημοκρατική Δύση...

Ζελένκσι: Καιρός το Ισραήλ να διαλέξει πλευρά, ή με τη δημοκρατική Δύση ή με τη ρωσική τρομοκρατία

17
0

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως η ουδέτερη στάση του Ισραήλ επέτρεψε τη “συμμαχία” Μόσχας – Τεχεράνης και κυρίως την παράδοση ιρανικών drones στον ρωσικό στρατό

Επικριτικός απέναντι στην επιλογή του Ισραήλ να τηρήσει ουδέτερη στάση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία,  εμφανίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως αυτό επέτρεψε τη «συμμαχία» μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης και την παράδοση ιρανικών drones στον ρωσικό στρατό.

«Αυτή η συμμαχία απλά δεν θα υπήρχε εάν οι πολιτικοί σας είχαν λάβει μια απόφαση εκείνη τη στιγμή. Την απόφαση που ζητούσαμε», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μια ομιλία σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε η εφημερίδα Haaretz, αναφερόμενος στην ισραηλινή υποστήριξη απέναντι στη Ρωσία, που το Κίεβο έχει επανειλημμένα ζητήσει.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, αυτή η προσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης κατέστη δυνατή μετά από «την (ισραηλινή) απόφαση να “μην ενοχλήσει” το Κρεμλίνο» το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, προκειμένου, σύμφωνα με τον ίδιο, να διατηρηθούν οι καλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Κάλεσε δε το Ισραήλ, να διαλέξει πλευρά, αν θέλει να είναι με τον δημοκρατικό κόσμο ή με τη ρωσική τρομοκρατία.

Παράλληλα, κατηγόρησε το Ιράν ότι συμφώνησε να παραδώσει drones στη Ρωσία με αντάλλαγμα τη «ρωσική βοήθεια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». «Πιθανώς, αυτό ακριβώς είναι το νόημα της συμμαχίας τους», υποστήριξε.

«Δεν έχουμε ακόμη ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας που θα μπορούσε να προστατεύσει τον εναέριο χώρο μας. Γι’ αυτό η Ρωσία ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον τρόμο στον εναέριο χώρο για να αντισταθμίσει τις απώλειες στο έδαφος», είπε, λέγοντας ότι «μέσα σε οκτώ μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει σχεδόν 4.500 πυραύλους εναντίον μας».

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ρωσία έχει παραγγείλει «περίπου 2.000 ιρανικά Shaheds», αυτά τα drones καμικάζι, για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, μετά από στρατιωτικές αποτυχίες στο πεδίο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε εάν αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει μια νέα παραγγελία ή τον συνολικό αριθμό ιρανικών drones που αγόρασε η Μόσχα από την Τεχεράνη, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να πλήξουν ειδικότερα ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «Ιρανοί εκπαιδευτές πήγαν για να διδάξουν στους Ρώσους πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα drones» πριν τα χρησιμοποιήσουν στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ολέξιι Ρέζνικοφ, λέγοντάς του ότι το Ισραήλ δεν θα προμήθευε «οπλικά συστήματα» στην Ουκρανία, δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση της Μόσχας κατά της χορήγησης ισραηλινών όπλων στο Κίεβο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr