Τι δήλωσε για τον τουρισμό και τα ΙΕΚ η Σοφία Ζαχαράκη

Όπως δηλώνει η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, στην οποία πέφτει η ευθύνη για την συνολική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, «ο ελληνικός τουρισμός είναι πρώτα και πάνω από όλα οι άνθρωποί του, εργαζόμενοι και επαγγελματίες του κλάδου. Σε αυτούς οφείλει η πολιτεία να επενδύσει στρατηγικά, μεριμνώντας για την εκπαίδευση και άριστη κατάρτισή τους κατά τις επιταγές της σύγχρονης πραγματικότητας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου, σημειώνει η κυρία Ζαχαράκη».

Σχετικά με τα ΙΕΚ

Ξεκινώντας από την πρώτη βαθμίδα παροχής εκπαίδευσης πάνω στον τουριστικό κλάδο, στα ΙΕΚ αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού, δρομολογήθηκε η επανίδρυσή τους με έμφαση στον περιφερειακό τους χαρακτήρα και την σύνδεσή τους με την περιφέρεια στην οποία το καθένα εδρεύει. Για πρώτη φορά δε, οι σπουδαστές των ΙΕΚ και των ΑΣΤΕ του Υπουργείου Τουρισμού γίνονται δικαιούχοι του – αυξημένου – στεγαστικού επιδόματος, όπως τονίστηκε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μάλιστα, το Υπουργείο Τουρισμού, όπως τονίζει η κυρία Ζαχαράκη, έχει μεριμνήσει και για την αναδρομική καταβολή της διαφοράς σε κάθε δικαιούχο. Στην ίδια κατεύθυνση, το πρόγραμμα σπουδών τους εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται ποιοτικά και εξηγεί η κυρία υφυπουργός: για πρώτη φορά δύο νέες ειδικότητες, αυτή των στελεχών επιχειρήσεων φιλοξενίας (εξειδίκευση στον τομέα Διοίκησης Δωματίων) και των στελεχών ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων, θα λειτουργήσουν πιλοτικά από φέτος στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης του υπουργείου τουρισμού. Προκειμένου αυτό το εγχείρημα να γίνει πραγματικότητα, με πρωτοβουλία της αρμόδιας Υφυπουργού, όπως τονίζεται, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και τριών φορέων – ειδικών του κλάδου: την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Thessaloniki Convention Bureau.

Σχεδιάζεται η νέα Ακαδημία Τουρισμού

Τέλος οι δράσεις του υπουργείου έχουν ως επιστέγασμα τη νέα Ακαδημία Τουρισμού. Πρόκειται για έναν νέο ενιαίο φορέα, τον οποίο σχεδιάζει το Υπουργείο Τουρισμού, και μέσω του οποίου αυτό φιλοδοξεί να αναβαθμιστεί σε εθνικό επίπεδο η ποιότητα της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικός είναι ο σχεδιασμός για την λειτουργία διεθνών ξενόγλωσσων προγραμμάτων, ερευνητικού κέντρου καθώς και η άμεση σύνδεσή του με την αγορά για τον σχεδιασμό και παροχή ανταγωνιστικών προγραμμάτων επιμόρφωσης κατά τις επιταγές της. Για τον σκοπό αυτό, με ενέργειες της Υφυπουργού Τουρισμού, εγκρίθηκε και παρέχεται από την Ε.Ε. τεχνική βοήθεια συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr