Με κεντρικό θέμα τον υπό κατάθεση Προϋπολογισμό, και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η διαδικασία άρσης απορρήτου τηλεπικοινωνιών, συνεδρίασε σήμερα, 25 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με κεντρικό θέμα τον υπό κατάθεση Προϋπολογισμό, και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η διαδικασία άρσης απορρήτου τηλεπικοινωνιών, συνεδρίασε σήμερα, 25 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης ενημέρωσαν το Υπουργικό Συμβούλιο για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, παρουσίασαν αναλυτικά τις 7 προτεραιότητες που εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός, ενώ παρουσίασαν και τις θετικές προοπτικές που αναδεικνύονται.

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο 4ος που καταθέτει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο 3ος που συντάσσεται σε συνθήκες διεθνών κρίσεων όπως τόνισαν οι δυο υπουργοί, «σφραγίζοντας μια “πυκνή” σε εξελίξεις και επιτεύγματα τετραετία». Αναφερόμενοι στις προοπτικές που διανοίγονται οι κ.κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης σημείωσαν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται σημαντικά, η ανάπτυξη συνδυάζεται, πλέον, με ποιοτική βελτίωση των συνιστωσών του εθνικού πλούτου, η ανεργία συρρικνώνεται αφού έχει, ήδη, υποχωρήσει περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε μηνιαία βάση, σε σχέση με το 2019, προσεγγίζοντας πλέον, σε ετήσια βάση, το επίπεδο του 2010. Επίσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώνονται σε μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δανείων, και τέλος το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης των τελευταίων δύο ετών, υποχωρεί εντυπωσιακά.

Αναφερόμενοι στις 7 προτεραιότητες, επισήμαναν την υλοποίηση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυεπίπεδων κρίσεων, τη συνέχιση και ενίσχυση των φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τη διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας, την πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι η συνετή δημοσιονομική διαχείριση, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, αποτελούν τα βασικά όπλα απέναντι στην αβεβαιότητα της περιόδου και τη μεταβλητότητα των αγορών, καθώς και διαβατήριο για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας. Τέταρτη προτεραιότητα η στήριξη και ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, πέμπτη η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με την στήριξη των πιο ευάλωτων συμπατριωτών μας, έκτη η βέλτιστη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και έβδομη η ενίσχυση της εθνικής άμυνας, με αυξημένες δαπάνες για φυσικές παραλαβές οπλικών συστημάτων. Η χώρα θωρακίζεται και ισχυροποιείται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr