Ύστερα από 1,5 χρόνο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Μάκης Βορίδης αποχώρισε με προορισμό το υπουργείο Εσωτερικών, παραδίδοντας τα «κλειδιά» σ τον Σπήλιο Λιβανό. Είναι η πρώτη υπουργική θέση για τον 53χρονο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

«Γνωρίζω τον άνθρωπο, γνωρίζω τις ικανότητές του. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που παραδίδω σ’ αυτόν. Επί 1,5 χρόνο πετύχαμε πάρα πολλά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» είπε ο κ. Βορίδης παραδίδοντας τη σκυτάλη στον διάδοχο του. Παράλληλα έκανε ένα σύντομο απολογισμό της δραστηριότητας του υπουργείου επί των ημερών του, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων ήταν 2,6 δισ. Το 2019 το έλλειμμα είχε γίνει 600 εκατομμύρια και είχαμε καλύψει 2 δισ. Το 2020 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από δεκαετίες που θα κλείσουμε με πλεόνασμα. Η Ελλάδα παράγει ώστε να είναι ισοσκελισμένο και αυτό έχει γίνει χάρη στις τεράστιες προσπάθειες των αγροτών μας, των κτηνοτρόφων μας, των αλιέων μας». Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες τους, τους υφυπουργούς Κώστα Σκρέκα, Φωτεινή Αραμπατζή, τους δυο γενικούς γραμματείς Γιώργο Στρατάκο, Κώστα Μπαγινέτα, τον υπηρεσιακό γραμματέα, Δημήτρη Τσαγκαλίδη.

Ο Σπήλιος Λιβανός, από την πλευρά του, στην πρώτη του δήλωση ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είπε:

«Είναι μεγάλη μου τιμή και ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, οι δρόμοι που ανοίξαμε μαζί πριν από πολλές δεκαετίες, να οδηγήσουν εδώ». Παράλληλα, αναφερόμενος στον Μ. Βορίδη αλλά και στον νέο υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, τόνισε: «Εύχομαι και στους δύο σας επιτυχίες στα νέα σας πόστα, που θα είναι πολλές και είμαι σίγουρος γι’ αυτό».

Ο νέος υπουργός στάθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. «Ενός τομέα που, όπως και κάθε άλλη έκφανση της ζωής μας, υπέστη τις συνέπειες της πρωτόγνωρης πανδημίας που βιώνουμε. Παράλληλα, ανέδειξε την αξία μιας σωστά δομημένης εφοδιαστικής αλυσίδας. Η διασφάλιση αυτής της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδίως σε μια εποχή όπου είδαμε σύνορα να κλείνουν, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της απερχόμενης ηγεσίας, μαζί με την επιτυχή διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ καθώς και τις άμεσες αποφάσεις για την ενίσχυση των αγροτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Έτσι, οριοθέτησε τον κεντρικό στόχο της νέας ηγεσίας του υπουργείου που είναι «να καταστήσει σαφές στο σύνολο της κοινωνίας, το αυτονόητο για εμένα, ότι ο αγρότης είναι πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας». Κορυφαία προτεραιότητα χαρακτήρισε την εφαρμογή και διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μίλησε επίσης για τη σημασία που έχει η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και κατέληξε τονίζοντας: «Ο πρωτογενής τομέας και ο αγροτικός κόσμος είναι, για μένα, χώρος σύνθεσης και δημιουργίας. Όχι πεδίο διχασμού και μικροκομματικών αντιπαραθέσεων. Γι’ αυτό η δική μου πόρτα, όπως και των υφυπουργών, θα είναι πάντα ανοικτή σε ουσιαστικές προτάσεις, καινούριες ιδέες και προβληματισμούς. Υπόσχομαι σκληρή δουλειά και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου, θα δώσουμε έναν όμορφο αγώνα. Μια μάχη που θα επιτρέψει την άνθηση του πρωτογενούς τομέα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr