Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr για το ποια είναι και ποια θα έπρεπε να είναι η στάση της Ρωσίας, απέναντι στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναφορικά με την εισβολή και τον πόλεμο που μαίνεται έκτοτε, στην Ουκρανία.

Εάν η Ρωσική Ομοσπονδία δεν συμμορφωθεί με την υποχρεωτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, τότε πρέπει να παραιτηθεί από το δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο O. Νικολένκο, εκπρόσωπος του Ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ρωσία θέλει να καθίσει σε δύο καρέκλες ταυτόχρονα: Αφενός, να μην συμμορφωθεί με την υποχρεωτική διάταξη του Διεθνούς Δικαστηρίου και, αφετέρου, να συνεχίσει να απολαμβάνει τα προνόμια του διεθνούς δικαίου. Αλλά το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να κουνιέται σαν την ουρά του σκύλου. Με την άρνησή της να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η Ρωσία πρέπει στη συνέχεια να παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, πρωτίστως από το δικαίωμα αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και από τις ασυλίες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ο Νικολένκο υπενθύμισε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης διέταξε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στο έδαφος της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η δικαστική απόφαση είναι δεσμευτική και, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δημιουργεί νομικές υποχρεώσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο ισχυρισμός της ρωσικής πλευράς, ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να εξετάσει την αξίωση της Ουκρανίας και, κατά συνέπεια, να εκτελέσει την απόφαση, απορρίφθηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασης και επιβεβαίωσε την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου να εκδίδει τις εντολές του», υπογράμμισε ο Νικολένκο.

 Ο Νικολένκο τόνισε, επίσης, ότι, παρά την προσπάθεια ελεύθερης ερμηνείας της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να αποφύγει την ευθύνη για τα εγκλήματά της κατά του ουκρανικού λαού.

Vespa GTS: Το ξεκίνημα μιας περιπέτειας με καινοτομία και στυλ

Γράψτε το σχόλιο σας

Πηγή: pagenews.gr