ΥΠΕΞ ΗΠΑ: Το State Department διέταξε την Δευτέρα την αποχώρηση των οικογενειών αμερικανών διπλωματών από την Λευκορωσία λόγω του Ουκρανικού.

Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία, ενώ την Δευτέρα το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ διέταξε την αποχώρηση των οικογενειών των διπλωματών που υπηρετούν στην Λευκορωσία. Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας των εντάσεων με τη Μόσχα γύρω από την Ουκρανία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοινώνοντας το μέτρο, εξέδωσε ταυτόχρονα οδηγία προς τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Λευκορωσία, εξαιτίας, κυρίως, «του κινδύνου σύλληψης» και «της ασυνήθιστης και ανησυχητικής ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με την Ουκρανία».

Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ουάσινγκτον είχε ήδη δώσει εντολή την 23η Ιανουαρίου να αποχωρήσουν οι οικογένειες των αμερικανών διπλωματών οι οποίοι υπηρετούν στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Έδωσε στο ντόπιο προσωπικό και στα μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού η παρουσία των οποίων δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη τη διακριτική ευχέρεια να αποχωρήσουν εάν το επιθυμούν.

Συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων

Οι Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί εκφράζουν τους τελευταίους μήνες έντονη ανησυχία για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Μόσχα απαιτεί νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Δύση απορρίπτει.

Χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια ανταλλαγών σε ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για το ουκρανικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία πως επιδιώκει να αναπτύξει «ως τις αρχές Φεβρουαρίου πάνω από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια, και ο ομόλογός του της Λευκορωσίας, ο Βαλεντίν Ριμπακόφ, αντέτειναν πως θα διεξαχθούν «κοινά στρατιωτικά γυμνάσια» τον Φεβρουάριο. «Κάνουμε συχνά στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού στη Λευκορωσία», όπως και στη Ρωσία, είπε ενώπιον των ΜΜΕ ο ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος.

Την Τρίτη 25η Ιανουαρίου η αμερικανική διπλωματία προειδοποίησε το Μινσκ ότι εκτίθεται στον κίνδυνο «ταχείας» και «αυστηρής» αντίδρασης της Ουάσινγκτον εάν επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr