Η συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Analena Berbock) με τον Ούγγρο ομόλογό της, Πέτερ Σιγιάρτο, κατέληξε σε σύγκρουση για την OTP Bank και μπλοκάρισμα της βοήθειας προς την Ουκρανία, γράφει ο αναλυτής του «Politiko», Jacopo Barigazzi.

Σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες, η Γερμανία και η Ουγγαρία συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για τον ρόλο μιας ουγγρικής τράπεζας στην ουκρανική σύγκρουση.

«Η Μπέρμποκ επέπληξε τον Σιγιάρτο επειδή αρνήθηκε να εγκρίνει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια της ΕΕ στο Κίεβο. Ανέφερε επίσης κάποιες «απροσδιόριστες δηλώσεις» για την ουγγρική OTP Bank, κατηγορώντας την για παραβίαση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο αναλυτής. Ο Μπαριγκάτσι τόνισε ότι η Βουδαπέστη απέρριψε τις κατηγορίες και χαρακτήρισε τις δηλώσεις αναληθείς.

Ο Σιγιάρτο είχε προαναγγείλει ότι η Βουδαπέστη σκοπεύει να αντιταχθεί στη διάθεση 500 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, εφόσον η OTP Bank βρίσκεται στη λίστα των «χορηγών πολέμου».

Νωρίτερα, η ουκρανική Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς ανακοίνωσε ότι η ουγγρική τράπεζα συμπεριλήφθηκε σε αυτόν τον κατάλογο λόγω, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, προνομιακού δανεισμού σε Ρώσους στρατιώτες.

Πηγή: pagenews.gr