Για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοβρετανικών σχέσεων, κάθε χρόνο θα συμφωνείται ένας «οδικός χάρτης» που θα επικαιροποιεί τις προτεραιότητες ως προς τη διμερή αμυντική συνεργασία

Στην υπογραφή της λεγόμενης Διακήρυξης Ενιαίου Οράματος προχώρησαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Λονδίνο και εν συνεχεία στο Πόρτσμουθ, συνοδεία του Βρετανού ομολόγου του Μπεν Γουάλας.

Η διμερής αμυντική συμφωνία υπογραμμίζει, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, την κοινή αποφασιστικότητα των δύο χωρών για συνεργασία ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα έναντι όλων των απειλών και προκλήσεων ασφαλείας στην ευρωατλαντική περιοχή.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοβρετανικών σχέσεων, κάθε χρόνο θα συμφωνείται ένας «οδικός χάρτης» που θα επικαιροποιεί τις προτεραιότητες ως προς τη διμερή αμυντική συνεργασία.

Οι δύο χώρες «συμφωνούν να επιδιώκουν την αξιοποίηση νέων ευκαιριών για συνεργασία, όπως η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της διεπιχειρησιακής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεών τους και η βελτίωση των δυνατοτήτων που παρέχονται στο ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας, όπως το Συμμαχικό Σώμα Ταχείας Αντίδρασης».

Οι δύο χώρες συμφωνούν επίσης, οικοδομώντας επί του επιτυχούς ιστορικού στρατιωτικής συνεργασίας, να συνεργάζονται για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για μελλοντικές ανάγκες στρατιωτικού υλικού, για μεγιστοποίηση της στρατιωτικής διεπιχειρησιακής ικανότητας και για μείωση στα κόστη προμήθειας και υποστήριξης.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι μακροχρόνιος σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ και αμυντικός εταίρος και είμαι ευτυχής που καλωσόρισα τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Αυτή η καινούρια ενιαία συμφωνία άμυνας και ασφάλειας θα δώσει ώθηση σε μεγαλύτερη σύμπραξη και στρατιωτική συνεργασία ΗΒ-Ελλάδας, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές ασφαλείας και προκλήσεις στον ευρωατλαντικό χώρο».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επιθεώρησε το πρωί της Τρίτης τιμητικό άγημα στο Horse Guards Parade του Λονδίνου συνοδευόμενος από τον κ. Γουάλας, πριν μεταβούν στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ για τις συνομιλίες τους και περιήγηση στο αντιτορπιλικό HMS Diamond.

Πηγή: pagenews.gr