Βιντεοπαιχνίδια και Γνωστικές Ικανότητες Η Νέα Επιστημονική Ανακάλυψη

Βιντεοπαιχνίδια και Γνωστικές Ικανότητες Η Νέα Επιστημονική Ανακάλυψη

Η μελέτη που θα παρουσιαστεί στις 19 Οκτωβρίου στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ αποκαλύπτει ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ βιντεοπαιχνιδιών και γνωστικών δεξιοτήτων. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παίκτες που αφιέρωναν πέντε ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε βιντεοπαιχνίδια παρουσίαζαν καλύτερες επιδόσεις σε τομείς όπως η μνήμη, η προσοχή και η συλλογιστική, συγκριτικά με εκείνους που δεν ασχολούνταν καθόλου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη φάνηκαν να επιδεικνύουν νοητικές ικανότητες παρόμοιες με αυτές ατόμων που ήταν 13,7 χρόνια νεότεροι.

Ωστόσο, αντίθετα με τις προσδοκίες που συνδέουν την άσκηση με τη βελτίωση γνωστικών δεξιοτήτων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέτρια άσκηση, 150 λεπτών εβδομαδιαίως, δεν ενίσχυσε τη μνήμη ή την ικανότητα σκέψης. Αντίθετα, η άσκηση φάνηκε να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, με τον καθηγητή Adrian Owen να δηλώνει ότι άτομα που δεν πληρούσαν τις συστάσεις του NHS για σωματική δραστηριότητα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.000 ενήλικες ηλικίας 18 έως 87 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους, τις ιατρικές τους καταστάσεις και τη συνήθεια τους να παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Τα παιχνίδια που εξετάστηκαν περιλάμβαναν αφού αποδείχθηκαν ότι η συμμετοχή σε αυτά, όπως τα «Minecraft», «Civilization» και «The Witcher», αύξησε την οπτική προσοχή και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

Οκαθηγητής Owen επισήμανε ότι οι κατηγορίες παιχνιδιών που επιλέγουν σήμερα οι gamers είναι ποικίλες και περιλαμβάνουν στρατηγικά και δράσης, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τη νοητική δραστηριότητα μέσω συνεχούς εξάσκησης. Αυτό προσδιορίστηκε ως καταλύτης για την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, ενισχύοντας έτσι τη γενική γνωστική λειτουργία.

Εντούτοις, ο καθηγητής παρατήρησε ότι τα δεδομένα της έρευνας εστιάζουν στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σωματικής άσκησης, κι όχι σε βραχείας διάρκειας δραστηριότητες που θα μπορούσαν να έχουν θετική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία. Η μελέτη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντικές έρευνες που θα εξετάσουν πώς επιλεγμένες δραστηριότητες μπορούν να συμβάλουν στην υγιή γήρανση του εγκεφάλου.

Πηγή: tanea.gr