Η Τουρκία συνεχίζει να μην κάνει πίσω όσον αφορά τα σχέδιά της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η Washington Examiner μετά από τις νέες εξελίξεις με το Oruc Reis, καλεί για κυρώσεις κατά της Τουρκίας τώρα.

Ανάμεσα σε άλλα σε άρθρο της σημειώνει ότι: «Μετά την προηγούμενη έξοδο του Oruc Reis τον Αύγουστο, ο Τούρκος ηγέτης συμφώνησε να κρατήσει τα πλοία του μακριά από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, υπό τις ευλογίες της ΕΕ. Αλλά τα κίνητρά του δεν ήταν αλτρουιστικά. Αναγνωρίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι παράνομες, η ΕΕ είχε απειλήσει τον Ερντογάν με κυρώσεις. Ο Ερντογάν, για μια στιγμή, φαινόταν να τείνει προς το διάλογο. Αλλά αυτή η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι επέλεξε να βαδίσει το μονοπάτι των προκλήσεων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν, στη Σύνοδο Κορυφής, υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου για την επίλυση των διαφορών της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, ωστόσο προειδοποίησαν ότι εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες, τότε η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή της για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αθήνας και της Λευκωσίας. Μήπως ήρθε εκείνη η ώρα;

Ο Ερντογάν τρέφεται από την ατιμωρησία. Μια σύγκρουση με την Ελλάδα ή έστω η απειλή της αποτελεί μέσο για την προώθηση των συμφερόντων του. Αλλά κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος. Αποφασισμένος να χτίσει μια νεο-οθωμανική αυτοκρατορία με επίκεντρο τον σουνιτικό ισλαμικό λαϊκισμό, ο Ερντογάν βλέπει τη δημόσια υποταγή των ανταγωνιστών του ως καύσιμο στην ατζέντα της κληρονομιάς του. Η «μπλόφα» μιας διπλωματικής επίλυσης αποσκοπούσε στο να κάνει την Ελλάδα και την ΕΕ να φαίνονται απελπισμένες για συμβιβασμό, αδύναμες να τον αντιμετωπίσουν.

Προχωρώντας σε παραβίαση εδαφικών δικαιωμάτων και τα ενεργειακών αποθεμάτων ενός ευρωπαϊκού έθνους, αλλά και συμμάχου στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν υποβαθμίζει ένα κεντρικό δόγμα της διεθνούς τάξης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρειάστηκαν δύο τρομεροί πόλεμοι και η αντιπαράθεση του Ψυχρού Πολέμου για να διατηρηθεί αυτή η ιερή αρχή. ΕΕ και ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αφήσουν τον Ερντογάν να τη σπιλώσει. Κυρώσεις τώρα!».

Το άρθρο της Washington Examiner εδώ

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr