Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει τις προϋποθέσεις χαλάρωσης των μέτρων στην Βρετανία. Το πρόγραμμα των εμβολιασμών πηγαίνει πολύ καλά με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να έχει ετοιμάσει ήδη τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση των ταξιδιών στο εξωτερικό. Όπως επίσης και την πρόταση του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να εξηγήσει στους συμπολίτες του το χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά τα μέτρα για την χαλάρωση του lockdown και τα ταξίδια στο εξωτερικό. Η 17η Μαΐου είναι το συντομότερο που θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν οι Βρετανοί τα ταξίδια διακοπών στο εξωτερικό. Προχθές μία ομάδα σαράντα βουλευτών έστειλε στον πρωθυπουργό μια επιστολή προτρέποντάς του να αποφύγει να καθυστερήσει περαιτέρω την απαγόρευση.

Οι προϋποθέσεις για την χαλάρωση των μέτρων

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα της χαλάρωσης του lockdown, με ανοιχτούς τους κήπους των παμπ και τα κομμωτήρια και μη αναγκαία καταστήματα.

Αν και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει στους επιχειρηματίες μία εβδομάδα προθεσμία πριν την επανέναρξη των δραστηριοτήτων. Σε ότι αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αυτή τη στιγμή, στη Βρετανία επιτρέπονται μόνο τα απολύτως δικαιολογημένα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ωστόσο, σήμερα ο Τζόνσον αναμένεται να φανερώσει τις προθέσεις του για το μέλλον και το ενδεχόμενο διαβατηρίων εμβολιασμού, τα οποία θα λειτουργούν ως εισιτήριο για τα θέατρα, τις συναυλίες, τους αθλητικούς αγώνες, τους κινηματογράφους ,τα εστιατόρια και τις παμπ.

Οι αντιδράσεις των Τόρις στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ωστόσο, πάνω από 70 βουλευτές έχουν συνυπογράψει επιστολή κατά του σχεδίου του περί «διαβατηρίου εμβολιασμού» καθώς τα θεωρούν αντιβρετανικά.

Σαράντα ένας βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Tόρις – αρκετοί για να καταψηφιστεί το σχέδιο Τζόνσον – έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με 22 βουλευτές των Εργατικών και 10 των Φιλελευθέρων, με το επιχείρημα ότι το σχέδιο «δεν συνάδει με το βρετανικό αίσθημα» όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Ο διαχωρισμός για τα ταξίδια στο εξωτερικό

Σε ότι αφορά τα ταξίδια από την Βρετανία στο εξωτερικό, οι περιορισμοί της Κυβέρνησης Τζόνσον αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν σε «πράσινους» και «κόκκινους».

Οι Βρετανοί θα μπορούν να επισκέπτονται «πράσινες» χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και προχωρημένο πρόγραμμα εμβολιασμού . Ωστόσο, ελάχιστες αναμένεται να είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που θα μπουν στην «πράσινη» λίστα – και επιπλέον αυτών οι Μαλδίβες, το Γιβραλτάρ , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μάλτα και το Ισραήλ.

Ωστόσο, ακόμη και για ταξίδια από και προς εγκεκριμένες χώρες θα απαιτούνται τουλάχιστον τρία τεστ COVID-19 για κάθε παραθεριστή – μία πριν από την αναχώρηση πίσω στη Βρετανία και δύο μετά την επιστροφή, κάτι ιδιαίτερα δαπανηρό για τις οικογένειες.

Βρετανία Τζόνσον

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr