Η Βρετανία συνιστά στις εγκυμονούσες να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna, καθώς υπάρχουν περισσότερα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλή, διεμήνυσε η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών της χώρας. Μάλιστα, το εμβόλιο της Pfizer έχει αποδειχθεί ασφαλές για τους καρκινοπαθείς, ενώ το εμβόλιο της Moderna δεν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής περιστατικά θρομβώσεων.

Η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) σημείωσε πως περίπου 90.000 έγκυες γυναίκες έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ, κυρίως με τα δύο αμερικανικά εμβόλια, χωρίς να έχουν εγερθεί ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

«Βασιζόμενη σε αυτά τα στοιχεία, η JCVI συστήνει ότι είναι προτιμητέο για τις έγκυες γυναίκες στη Βρετανία να τους προσφερθούν τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna, όπου είναι διαθέσιμα», τονίζεται. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι άλλα εμβόλια δεν είναι ασφαλή για τις έγκυες, όμως χρειάζεται περισσότερη έρευνα», προστίθεται.

Στις έγκυες είχε προηγουμένως συσταθεί στη Βρετανία να μην εμβολιαστούν, διότι δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις.

«Ενθαρρύνω όλες τις έγκυες γυναίκες, όταν κληθούν να κάνουν το εμβόλιο, να παρουσιαστούν και να συζητήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολίου με μια πηγή εμπιστοσύνης όπως τον οικογενειακό γιατρό τους, τον γυναικολόγο ή τη μαία», είπε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Pfizer: Πιθανότατα να χρειαστεί και τρίτος εμβολιασμός μετά τη δεύτερη δόση, υποστήριξε ο Άλμπερτ Μπουρλά

Τη πιθανότητα ότι θα χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου εντός 12 μηνών, μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, εξέφρασε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατέψουμε την ομάδα ανθρώπων που μπορεί να είναι ευπαθείς στον ιό», είπε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο CNBC, ενώ πρόσθεσε ότι τα εμβόλια αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση των εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλάξεων.

ο σχόλιο του κ. Μπουρλά ήρθε μετά την ανακοίνωση του διευθύνοντος σύμβουλου της Johnson & Johnson, Άλεξ Γκόρσκι, ο οποίος είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο στο CNBC ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να εμβολιάζονται ετησίως κατά του κορωνοϊού, όπως συμβαίνει και με την εποχιακή γρίπη.

Η Pfizer δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το εμβόλιο της κατά του κορωνοϊού ήταν περισσότερο από 91% αποτελεσματικό στην προστασία από τον ιό και περισσότερο από 95% αποτελεσματικό έναντι σοβαρών ασθενειών, έως και έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με την Pfizer, αποδείχθηκε επίσης ότι ήταν πολύ αποτελεσματικό σε έξι μήνες.

Τα δεδομένα της Pfizer βασίστηκαν σε περισσότερους από 12.000 εμβολιασμένους συμμετέχοντες. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερα δεδομένα για να καθοριστεί εάν η προστασία διαρκεί μετά από έξι μήνες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr