Βρετανία: Απίστευτο κι όμως αληθινό! Αυτή η γυναίκα κατόρθωσε να περάσει τρεις δεκαετίες τρεφόμενη μονάχα με «σκουπίδια», γεγονός που πλέον απειλεί την υγεία της.

Μια γυναίκα από τη Βρετανία που δεν είχε φάει ούτε ένα λαχανικό εδώ και 30 χρόνια λόγω του φόβου της για νέα τρόφιμα, αναγκάστηκε να αλλάξει τις διατροφικές της συνήθειες αφού οι γιατροί την προειδοποίησαν για το μέλλον της υγείας της.

Η 34χρονη Έμμα από το Χάρογκεϊτ, θα έτρωγε ακόμη και σκορδόψωμο και σάντουιτς με πατατάκια την ημέρα των Χριστουγέννων αντί για ένα παραδοσιακό ψητό με όλα τα συνοδευτικά, χάρη στη δια βίου αποστροφή της να δοκιμάσει νέο φαγητό.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το φόβο της για τα υγιεινά τρόφιμα, εμφανίστηκε στο επεισόδιο της εκπομπής Extreme Food Phobics του βρετανικού καναλιού W, όπου είπε ότι ήταν «απελπισμένη» για να ξεπεράσει τη φοβία της.

Η κατανάλωση μιας τέτοιας μη ισορροπημένης διατροφής την αφήνει τόσο κουρασμένη που πηγαίνει κατευθείαν στο σπίτι από τη δουλειά για ύπνο και δεν μπορεί να απολαύσει μια ενεργή κοινωνική ζωή.

«Ήρθα σήμερα στην κλινική για να λύσω ένα πρόβλημα που είχα από την ηλικία των τεσσάρων», είπε η Έμμα.

«Θα μου άρεσε να ξυπνήσω μια μέρα και να κάνω κλικ στα δάχτυλά μου και μπορώ να φάω ό, τι θέλω. Δεν μπορώ να δοκιμάσω νέα τρόφιμα, και μόνο η σκέψη να τα δοκιμάσω με αγχώνει και με κάνει νευρική. Νομίζω ότι ο στόχος μου θα ήταν να έχω ένα χριστουγεννιάτικο γεύμα με την οικογένειά μου και να μην έχω πατατάκια και σκορδόψωμο την ημέρα των Χριστουγέννων. Είμαι απελπισμένη να ξεπεράσω αυτή τη φοβία όχι μόνο για την πνευματική και σωματική υγεία μου, αλλά και για τους φίλους και την οικογένειά μου».

Πως και πότε ξεκίνησε η φοβία της με τα φαγητά

Η Έμμα φοβόταν να δοκιμάσει νέα τρόφιμα από μικρή, εξηγώντας ότι έχει «τρόφιμα ασφαλείας» που περιλαμβάνουν τσιπς, ψωμί και σάντουιτς με μαλακό τυρί».

«Στην ηλικία των τεσσάρων ετών, η μητέρα μου αντιμετώπιζε δυσκολίες με το να τρώω νέα τρόφιμα», είπε η Έμμα. «Με πήγαινε συνεχώς στους γιατρούς. Η μόνη απάντηση που έπαιρνε η μαμά μου ήταν “Είναι απλώς μια φάση που θα την ξεπεράσει” και εγώ τελικά δεν το έκανα. Ουσιαστικά είμαι 34 ετών και έχω διατροφική διαταραχή όπου δεν μπορώ να δοκιμάσω σωματικά νέα τρόφιμα».

Η Έμμα, η οποία αναγκάστηκε να έχει ξεχωριστό γεύμα την ημέρα του γάμου της καλύτερης φίλης της, ήξερε ότι η διατροφή της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία της, παραδεχόμενη ότι θα «άλλαζε τη ζωή της» αν μπορούσε να δοκιμάσει διαφορετικά γεύματα.

Βρετανία: Φόβοι για την υγεία της

«Δεν μπορώ να συνεχίσω με αυτήν τη διατροφή», είπε η Έμμα. «Αν το κάνω δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα έχω ακόμη μέλλον επειδή επηρεάζει το σώμα μου και μακροπρόθεσμα, ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί;», δήλωσε η ίδια.

«Φοβάμαι πραγματικά για την υγεία της. Πονάει, κουράζεται συνεχώς και προφανώς εγώ και οι φίλοι και η οικογένειά της, τη θέλουμε στη ζωή μας. Ανησυχούμε, αν συνεχίσει να τρώει όπως τρώει, θα γίνει τόσο άρρωστη και προφανώς δεν θέλουμε να ασθενήσει εξαιτίας αυτού», πρόσθεσε η καλύτερη της φίλη.

Σε μια συνομιλία με τον οικοδεσπότη της εκπομπής, τον Dr Ranj, αυτός προειδοποίησε την Έμμα, πως η ποσότητα εξευγενισμένων υδατανθράκων που καταναλώνει καθημερινά, τη θέτει σε κίνδυνο παχυσαρκίας και συναφών κινδύνων για την υγεία – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού και του καρκίνου.

«Το ιδιαίτερο πρόβλημα με το ψωμί είναι ότι περιέχει πολλούς εξευγενισμένους υδατάνθρακες και αυτό θα επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου», της είπε. «Το σκορδόψωμο περιέχει πολύ λάδι, το οποίο προκαλεί χάος με τα λίπη στο αίμα σου. Βάλτε τα όλα μαζί και θα δεις πως μακροπρόθεσμα θα σε θέσει σε κίνδυνο παχυσαρκίας», συμπλήρωσε και συνέχισε.

«Το άλλο ζήτημα είναι ότι δεν λαμβάνετε τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Ένα συγκεκριμένα είναι ο σίδηρος, ο σίδηρος είναι σημαντικός για τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μας βοηθούν να αισθανόμαστε ενεργητικοί και πιο ικανοί να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε καθημερινά».

Η Έμμα είπε στον παρουσιαστή, ότι οι διατροφικές της συνήθειες έχουν «τεράστιο αντίκτυπο» στη ζωή της, αποκαλύπτοντας ότι είναι τόσο κουρασμένη που «πηγαίνει στη δουλειά και επιστρέφει στο σπίτι για ύπνο» και χάνει τις κοινωνικές εκδηλώσεις λόγω της διατροφής της.

«Δεν θέλω αυτό αν είναι ο τρόπος ζωής μου, πρέπει να αλλάξω και χρειάζομαι βοήθεια για να αλλάξω», είπε.

Βρετανία

Βρετανία: Η προσπάθεια της Έμμα

Το πρώτο βήμα στην αποκατάσταση της Έμμα είναι η θεραπεία αποστροφής με τον Άντονι Τάιτ, έναν κορυφαίο εμπειρογνώμονα για τη φοβία των τροφίμων, ο οποίος την πηγαίνει σε ένα δωμάτιο γεμάτο λαχανικά, με ένα πιάτο φέτες ντομάτες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

«Αυτό αρχίζει να με αγχώνει λίγο», είπε η Έμμα για τις ντομάτες. «Όταν βλέπω λαχανικά, κομμένα έτοιμα να φαγωθούν, τότε αρχίζω να φρικάρω, αρχίζω να ιδρώνω, να νιώθω ένταση και να πανικοβάλλομαι.

Ακολούθησε η ύπνωση με τη βοήθεια του κλινικού ψυχολόγου Φέλιξ Οικονομάκης, ο οποίος στοχεύει στη δημιουργία νέων νευρικών οδών στους ασθενείς του για την αντιμετώπιση του φόβου για φαγητό.

«Η διαδρομή στην αριστερή σας Έμμα είναι το μέλλον σας, πώς είναι η υγεία σας στα 44 σας αν ζείτε από πατατάκια και σκορδόψωμο;», ρώτησε. «Ας δούμε τη ζωή σας εδώ δεξιά σε σύγκριση με εδώ. Νιώθω καλύτερα, έχω αποφύγει την παχυσαρκία, είμαι πιο αδύνατη, πιο υγιής, με περισσότερη ενέργεια, όλα είναι καλύτερα λόγω καλύτερων καυσίμων».

«Στο υποσυνείδητο μυαλό της Έμμα, αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε την Έμμα, ακολουθήστε τον σωστό δρόμο, αφήστε τον φόβο, στη θέση του ας δώσουμε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης. Είναι η ίδια εμπιστοσύνη που έχετε όταν βλέπετε σκορδόψωμο ζητήστε από το μυαλό σας να αλλάξει την αντίληψή σας για το φαγητό», συνέχισε.

Παραδόξως, η Έμμα μπόρεσε να δοκιμάσει φέτες μήλου στη μέση της συνεδρίας, παραδεχόμενη: «Ήμουν αρκετά σκεπτική, όσο τρελό και αν ακούγεται να λέω ότι το ότι έφαγα τόσο μήλο είναι επίτευγμα».

Η τελευταία πρόκληση της Έμμα ήταν ένα συμπόσιο με την καλύτερη της φίλη, όπου χάρηκε αφού δοκίμασε πίτσα με ντοματίνια από πάνω.

«Ίσως όντως μπορώ να πάω για φαγητό μαζί σου», είπε η Έμμα. «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη σήμερα, πιθανότατα δεν είναι καν μεγάλη υπόθεση για μερικούς ανθρώπους, αλλά είναι μια τεράστια για μένα, είμαι πολύ χαρούμενη», πρόσθεσε.

Τέσσερις εβδομάδες μετά, η Έμμα αποκάλυψε πόσο ωφέλιμη ήταν η εμπειρία, επιμένοντας: «Είμαι πολύ χαρούμενη για το πώς έχει περάσει. Έχω κάνει πρόοδο. Έφαγα ζυμαρικά με τυρί και κρεμμύδι, το απόλαυσα πολύ. Δοκίμασα λίγο μπέικον, μου άρεσε και πρέπει να το συνεχίσω έτσι και να πιέσω τον εαυτό μου».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr