Η νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία φέρνει νέα με τον κυβερνήτη στην πολιτεία Μπαΐα, στη βορειοανατολική μεριά της χώρας, να ανακοινώνει την επιβολή απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας από την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

Το επίπεδο πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) που είναι εφοδιασμένες με μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 74% την ώρα που ορισμένα νοσοκομεία στην Μπαΐα έχουν ήδη υποστεί κορεσμό.

«Με το μέτρο αυτό ελπίζουμε να σώσουμε ζωές και να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία για εκείνους που τα έχουν ανάγκη», τόνισε ο κυβερνήτης Χούι Κόστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το μέτρο θα εφαρμόζεται από τις 22:00 ως τις 05:00 (τοπικές ώρες) για μια εβδομάδα και θα αφορά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πολιτείας περίπου 15 εκατομμυρίων κατοίκων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της, του Σαλβαντόρ.

Με πάνω από 240.000 νεκρούς, η Βραζιλία, που μετράει 212 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η χώρα που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, η καμπύλη των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού ανεβαίνει εκθετικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στην πολιτεία, όπου ξεπεράστηκε το όριο των 10.000 εξαιτίας της πάθησης που προκαλεί ο ιός ή επιπλοκών της.

Από την άλλη, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δεν έχει πάψει να υποβαθμίζει εξαρχής τη βαρύτητα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κρίνει ότι τα μέτρα αυτά θα έκαναν «χειρότερα» τα πράγματα διότι θα κατάφερναν πλήγμα στη βραζιλιάνικη οικονομία.

Πάντως, πολλές πολιτείες και μητροπόλεις έχουν ήδη καταφύγει στο μέτρο της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας από την εκδήλωση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 για να αποτρέψουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2. Αντιθέτως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ποτέ δεν επέβαλε ούτε περιορισμούς στην κυκλοφορία, ούτε περιοριστικά μέτρα.

Πώς εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο;

Σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα, μειώθηκε κατά 16% την περασμένη εβδομάδα, στα 2,7 εκατομμύρια.

Πέντε από τις έξι περιφέρειες του κόσμου για τις οποίες δίνει στοιχεία ο Οργανισμός κατέγραψαν διψήφια μείωση του αριθμού των μολύνσεων. Μόνο η ανατολική Μεσόγειος κατέγραψε αύξηση, ύψους 7%.

Επιπλέον, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού- για το ίδιο διάστημα- μειώθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο, στους 81.340.

Τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 20% στην Αφρική και στην περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού, κατά 18% στην Ευρώπη, κατά 16% στην αμερικανική ήπειρο και κατά 13% στη νοτιοανατολική Ασία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr