Στην Βουλή προς συζήτηση βρίσκεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Το νομοσχέδιο αυτό περιέχει ρυθμίσεις σχετικά με τον χρόνο εργασίας. Ήδη η αντιπολίτευση έχει τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το νομοσχέδιο σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν την διευθέτηση του χρόνου εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο φέρνει μεγάλες αλλαγές για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, προβλέπει «ευέλικτο» πλάνο για την τηλεργασία και συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις για την απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα, τις υπερωρίες, το συνδικαλιστικό πεδίο, την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Ο κ. Χατζηδάκης κάνει λόγο για μια σημαντική μεταρρύθμιση και αναφέρει ότι«Είναι ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να φέρει τη χώρα στον ευρωπαϊκό «μέσο όρο» σε μια σειρά ζητημάτων. Αλλά και να αντιμετωπίσει μια σειρά υστερήσεων της Ελλάδας λόγω του πολύ απλού γεγονότος ότι διαθέτουμε ένα εργατικό δίκαιο που έχει ηλικία περίπου 40 ετών».

Βουλή:  Οι προβλέψεις για την τηλεργασία

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις και για την τηλεργασία. Μία μορφή εργασίας που έχει εμφανιστεί το τελευταίο έτος λόγω του κορωνοϊού. Μέσα από το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων. Έτσι μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλέψει για μια περίοδο του χρόνου μέχρι 10 ώρες την ημέρα και μια άλλη για έξι ώρες ή να παίρνει ρεπό.

Προβλέπουν πλήρες εργασιακό πλάνο με νέους όρους, κανόνες, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κατ’ εξαίρεση, επιβάλλεται μονομερώς από τον εργοδότη, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και για όσο χρόνο διαρκεί η ανάγκη αυτή (όπως τώρα με την πανδημία) ή από τον εργαζόμενο. Η δυνατότητα αυτή δίνεται σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου υγείας του, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί αν εργάζεται μέσω τηλεργασίας και όχι στις εγκαταστάσεις του εργοδότη. Οι υπουργοί Εργασίας και Υγείας καθορίζουν με κοινή τους απόφαση τις παθήσεις, τα νοσήματα ή τις αναπηρίες που μπορούν να τεκμηριώσουν κίνδυνο υγείας του εργαζόμενου.
tilergasia

Σε κάθε άλλη περίπτωση η τηλεργασία συμφωνείται εγγράφως μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας. «Κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργαζόμενο από τη μορφή αυτή εργασίας και ειδικότερα των τηλεπικοινωνιών. Παρέχει στον εργαζόμενο τεχνική υποστήριξη για την παροχή της εργασίας του και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεσή της ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης. Η υποχρέωση αυτή αφορά και στις συσκευές που ανήκουν στον εργαζόμενο, εκτός εάν στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ορίζεται διαφορετικά.», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου για την τηλεργασία, όπου τονίζεται ότι οι τηλεργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους «συγκρίσιμους εργαζόμενους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης».

Βουλή:  Τρόποι ελέγχου απόδοσης εργαζόμενου

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι ο έλεγχος θα γίνεται «Κατά τρόπο που σέβεται την προσωπική του ζωή και είναι σύμφωνος με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Απαγορεύεται η χρήση της κάμερας (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζόμενου». Ενώ στο επόμενα άρθρα (12 συνολικά) υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων:

  • Η υποχρέωση του τηλεργαζόμενου να εφαρμόζει τις ισχύουσες διατάξεις για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία και να μην υπερβαίνει το ωράριο εργασίας
  • Το δικαίωμα αποσύνδεσης (να απέχει πλήρως από την εργασία, να μην επικοινωνεί ψηφιακώς και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα ηλεκτρονικά μηνύματα κλπ εκτός ωραρίου εργασίας και κατά την διάρκεια των νόμιμων αδειών του
  • Το ωράριο τηλεργασίας, καθώς και η αναλογία τηεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη δηλώνονται στο ΠΣ.ΕΡΓΑΝΗ και το ότι
  • Ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργαζόμενο, ειδικά από τις τηλεπικοινωνίες.
  • Απαγόρευση βίας και παρενόχλησης στην εργασία

Βουλή: Οι προβλέψεις για την βία στον χώρο εργασίας

Η καταπολέμηση κάθε μορφής βίας και της παρενόχλησης στην εργασία – αποτρόπαιων πράξεων που αναδείχθηκαν πρόσφατα από τις καταγγελίες θυμάτων- είναι βασικός στόχος του νομοσχεδίου. «Απαγορεύεται κάθε μορφή βίας ή παρενόχλησης, που είτε εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας είτε συνδέεται με αυτήν ή προκύπτει από αυτήν.

Συμπεριλαμβανομένης της βίας και παρενόχλησης λόγω φύλου και της σεξουαλικής παρενόχλησης», αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στο άρθρο 1 για το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα που αφορά σε «περιστατικά» όχι μόνο στον χώρο εργασίας, αλλά και κατά τις μετακινήσεις από και προς την εργασία, τα ταξίδια, την εκπαίδευση, τις εκδηλώσεις και τις επικοινωνίες για κοινωνικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία.

Βουλή:  Σφοδρή κριτική από την Αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για εργασιακό οδοστρωτήρα, που «είναι και η μόνη προεκλογική δέσμευση του κ.Μητσοτάκη που υλοποιεί με συνέπεια αυτή η κυβέρνηση». Μάλιστα απευθυνόμενη στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζει: «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους.»

Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο αυτό σημαίνει: «Κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, απροστάτευτος ο εργαζόμενος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο. Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο!!! Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες». Με καταιγίδα αντιδράσεων απαντά και το ΚΚΕ προαναγγέλλοντας σφοδρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση εντός και εκτός βουλής.

Βουλή

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Πηγή: pagenews.gr